Ga naar de inhoud
Vader wil herbegrafenis

Baby Yara overleed na overdosis GHB: 'Mijn hele wereld draaide om'

Dyon met zijn dochter Yara. Beeld © Eigen foto

Na de begrafenis van zijn dochter Yara kwam Dyon erachter dat ze is gestorven door een overdosis GHB. De moeder van Yara werd aangehouden. Dyon is er nog steeds kapot van en wil Yara herbegraven, dicht bij hem in de buurt. Vandaag was de eerste zitting in de rechtszaak.

"Het was heel heftig want we zaten vlak naast elkaar", vertelt Dyon. "Er zat ook allemaal politie om ons heen." Dat het zo zou lopen had hij vorig jaar oktober nooit kunnen denken.

Moeder
Lees ook:
Moeder die wordt verdacht van dood pasgeboren baby 'weet niets meer'

In de nacht van 1 op 2 oktober ging het helemaal mis. De moeder van Yara belde 112: Yara had geen hartslag meer en moest worden gereanimeerd.

In het ziekenhuis vocht Yara nog 24 uur voor haar leven. "Artsen hadden geen idee wat er mis was met haar", vertelt Dyon, de vader van Yara. Hij zorgde voor Yara in co-ouderschap. Yara was die maandag tot en met woensdag bij hem. Donderdag bracht hij Yara terug naar haar moeder. "Er was toen nog niks aan de hand, ze was even vrolijk als altijd."

Wiegendood

De artsen deden na het overlijden allerlei onderzoeken, maar konden niets vinden waardoor het hart van Yara gestopt was met kloppen. "Ze zeiden dat ze aan wiegendood was gestorven."

Dyon en de moeder van Yara waren er kapot van. In een waas van verdriet organiseerden ze de begrafenis. "Ik zat naast haar. We hebben samen ons verdriet gedeeld, ik had mijn arm om haar heen geslagen."

Onverwacht zwanger

Maar dat gevoel van gezamenlijke rouw verdween snel toen Dyon steeds meer gekke verhalen hoorde over Yara's moeder, die hij eigenlijk niet goed kent. "We waren een paar weken aan het daten toen ze onverwacht zwanger raakte. Ik wilde het niet houden, zij wel. Daar kregen we ruzie over."

Vader
Lees ook:
Vader vriendinnetje verwisselt ranja met GHB: meisje bijna dood

Tijdens de zwangerschap bleef de relatie problematisch. "Maar op het moment dat ze ging bevallen, wist ik dat ik er uiteindelijk voor Yara wilde zijn. Bij de geboorte was ik meteen verliefd op haar. Ze lijkt op mij. Als ze bij me was, was ze lief en rustig."

Drugsgebruik

Dyon hechtte zich meteen aan Yara. Toen hij na haar dood vage verhalen hoorde over het drugsgebruik van Yara's moeder, ging hij op onderzoek uit. "Iedereen had een raar gevoel bij het overlijden: mijn familie, haar familie. Het klopte niet wat Yara's moeder vertelde, de tijdstippen kwamen niet overeen en mensen die bij me in het ziekenhuis waren, zeiden dat ze er zo raar uit zag. Ik was zo van de rel dat me dat niet was opgevallen."

Hij ging naar de woonplaats van Yara's moeder en sprak met verschillende mensen. "Ik hoorde dat ze zwaar aan de cocaïne en GHB zat." Dyon nam de verklaringen op en ging ermee naar de politie.

Moeder opgepakt

Het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in. Rond die tijd belde het ziekenhuis: er was een grote hoeveelheid GHB in de urine van Yara gevonden. "Daar is ze aan gestorven." Een week later werd Yara's moeder aangehouden op verdenking van doodslag.

"Mijn hele wereld draaide om. Die begrafenis voelde zo fake, een toneelstuk. Alles was ineens anders. Daarom wil ik ook dat Yara bij mij in de buurt begraven ligt, en niet in de woonplaats van Yara's moeder. Ik moet telkens tachtig kilometer rijden om haar graf te bezoeken. Ik wil Yara gewoon bij mij in de buurt hebben, waar met liefde voor haar werd gezorgd."

Graf verplaatsen

Dyon had officieel geen ouderlijk gezag over Yara, daardoor is overplaatsing niet mogelijk. "Ik ben bezig om alsnog het gezag te krijgen, en daarmee het grafrecht. Dat kan waarschijnlijk pas na veroordeling door de rechter. Dat gaat waarschijnlijk nog heel lang duren."

Alle juridische kosten, de overplaatsing en een andere grafsteen kan hij betalen met een doneeractie, die is opgezet door Dyons zus en de tante van Yara. Ze hebben ruim 20.000 euro opgehaald. "Ik wil dat ze bij mij in de buurt komt te liggen zodat ik er vaak naartoe kan, en alle familie woont hier in de buurt."

Reactie van de advocaat van de moeder

De zitting van vandaag was nog niet inhoudelijk, maar ging onder meer over extra onderzoekswensen van de advocaat van Yara's moeder. Zij wilde onder andere een second opinion over het forensisch onderzoek dat is gedaan. De verzoeken zijn allemaal toegekend. "We zijn tevreden met hoe het vandaag ging", zegt advocaat Yvonne van der Hut. "Er komt nader onderzoek om meer duidelijkheid te krijgen over wat er is gebeurd." 

Ook werd vandaag in de rechtszaal bepaald dat Yara's moeder niet langer in voorlopige hechtenis hoeft te blijven. Ze gaat nu verplicht naar een speciale kliniek, waar zij behandeld zal worden en moet blijven in afwachting van het proces. Op 5 oktober is de volgende zitting in de zaak. Ook dat is nog geen inhoudelijke zitting.