EK voetbal

Dan maar juichen voor België? 'Ik weet dat het kinderachtig is, maar liever niet'

28 juni 2021 16:51 Aangepast: 28 juni 2021 18:21
Oranjesupporters kijken voetbal in België. Beeld © ANP

Nederland heeft het veld moeten ruimen op het EK. Voor wie klappen we nu? Onze zuiderburen natuurlijk. Al wordt er ook getwijfeld over België: "Ik weet dat het kinderachtig is, maar ik heb liever dat ze niet winnen."

Het werd gisteren een pijnlijke avond voor supporters van het Nederlands elftal. Nederland verloor met 2-0 van Tsjechië en kan geen Europees kampioen meer worden. Tegelijkertijd was er feest in België. Het land versloeg Portugal met 1-0 en verzekerde zich van een plek in de kwartfinale.

Daardoor zijn er in Nederland nu supporters die het Belgisch elftal het kampioenschap gunnen, terwijl anderen het team liever zien vertrekken.

'Het is een eerkwestie'

Joris van Poppel (27) uit Amsterdam hoort bij die laatste groep. Hij voelt weerstand bij het idee dat België wint. "Dat zegt mijn hele gevoel." Een gevoel dat in zijn jeugd is aangewakkerd; Joris woonde tot 2016 in het Belgische Turnhout. "Daar wonen veel Nederlanders. Er was altijd een interne strijd. Belgen zetten Nederland te kakken en andersom, bijvoorbeeld door te juichen bij doelpunten van tegenstanders."

Jan Boskamp: 'Bij de grens hingen spandoeken: hier begint het EK'

Voetbalanalist Jan Boskamp woont al 45 jaar in België. Hij gunt het het land van harte om Europees kampioen te worden. "Als ik dat niet doe, word ik het land uitgezet", grapt hij. Dat is ook het gevoel dat de boventoon voert in zijn omgeving. "Ik heb niet het het gevoel dat we neerkijken op de Belgen en andersom precies hetzelfde."

Er is wel rivaliteit, zegt hij. "Als ik in het verleden naar België ging, en Nederland was niet op een toernooi, zag ik bij de grens spandoeken met 'hier begint het EK of WK'. Andersom precies hetzelfde. Ik noem dat gezonde humor. Ik vind dat schitterend. Het is gezonde rivaliteit."  

Overigens denkt hij dat Nederlanders die het België niet gunnen, toch een beetje jaloers zijn. "Omdat België een betere ploeg heeft met wereldtoppers als Courtois en Lukaku. Die mankeert Nederland op het moment. Als je ze gisteren zag lopen, hoort er geen een thuis in het Nederlands elftal. Ze speelden niet slecht, maar heel slecht."

Jan Boskamp in 2018. Jan Boskamp in 2018.

Joris kan zich bijvoorbeeld nog goed het WK van 2014 herinneren. "Ik wilde echt niet dat België won, want dan zou ik de rest van mijn leven horen dat België eerder een WK had gewonnen dan Nederland."

'Ik weet dat het kinderachtig is'

Die rivaliteit is er dus nooit echt uitgegaan. Hoewel het wel minder is geworden nu hij in Amsterdam woont. "Ergens gun ik het ze wel. Maar liever niet." Hij weet dat dat kinderachtig is, zegt hij. "Alleen heb je je hele leven volgehouden dat België niet kan voetballen en dat wij de beste zijn. Terwijl je eigenlijk wel weet dat België een beter team heeft. Maar alsnog wil je daar geen ongelijk in krijgen. Het is een eerkwestie."

De 72-jarige Nederlander Roland Heerkens denkt daar heel anders over. "Ik schaar me vrijdag vol achter de Belgische strijders." Roland is namens de Belgische voetbalbond onder meer verantwoordelijk voor de webshop van de Rode Duivels, maar juichte tot gisteren voor Nederland. "Wij zijn en blijven Nederlanders."

Roland Heerkens is nu voor het Belgisch elftal. Roland Heerkens is nu voor het Belgisch elftal.

Het verlies kwam dan ook binnen, vertelt hij vanaf zijn vakantieverblijf aan de Spaanse kust. "Ik ging naar buiten, staarde over de zee en dacht: dit is wel weer een afknapper. Ik moest even slikken."

Toch kwam er diezelfde avond nog troost: België won van Portugal en gaat naar de kwartfinale. "Zo blijft het EK toch nog leuk. Ik hoop dat ze heel ver komen. Ik heb heel veel sympathie voor ze." Sterker: hij vliegt vrijdag naar Nederland om België aan te moedigen. "Nederland heeft België altijd uitgelachen. Maar nu is België aan de beurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een enorme off-day voor Oranje: 'Heel pijnlijk hoe het nu eindigt'

Dat uitlachen, of de 'gezonde burenruzie' zoals sportverslaggever Marcel Maijer het noemt, gaat jaren terug. "Nederland heeft altijd een soort superioriteitsgevoel gehad ten opzichte van de Belgen. Wij waren altijd het grote voetballand en de Belgen hobbelden daar wat achteraan."

Pijnlijke momenten

Die arrogantie zit een beetje in de aard van Nederlanders, zegt Maijer. "Nederland was lange tijd een groot voetballand." Zo won Nederland in 1988 een Europese titel, en won België nooit een grote titel.

Tegelijkertijd zorgde België voor een aantal pijnlijke momenten. "Door het doelpunt van Georges Grün in 1985, 6 minuten voor het einde van de wedstrijd, ging België ten koste van Oranje naar het WK. Dat was een mokerslag. Die doet in de collectieve herinnering het meest pijn."  

Bekijk ook: EK-droom spat uiteen: de Tsjechen verslaan Oranje

Het ging zo goed tijdens de poulefase. Maar in de achtste finale van het EK is Tsjechië toch te sterk voor Oranje. Nederland verliest met 2-0. In het Oranjepark in Boedapest en ook op het terras in Arnhem, zorgt dat voor een hoop beteuterde gezichten.

De Nederlandse arrogantie wekt wrevel bij de Belgen, zegt Maijer. "Dat zorgt ervoor dat Belgen het stiekem mooi vinden als Nederland minder presteert." Dat liet de Vlaamse keeper Thibaut Courtois gisteren nog blijken. Tegen de Belgische zender Sporza zei hij: "Tijdens een interview heb je me kritiek van Hollanders laten horen, maar wij zijn door en zij liggen er nu uit."

Het is de vraag of de Nederlandse arrogantie inmiddels niet misplaatst is, zegt Maijer. "België is al jaren het beste voetballand ter wereld. We kunnen wel hardop zeggen dat België een beter elftal heeft. Wij waren nummer 16 van de wereld. Als je niet bij de beste 8 van Europa hoort, ben je geen topland. Dat is Nederland onwaardig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje vliegt eruit: Tsjechië met 2-0 te sterk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore