Ga naar de inhoud
Verbod

Hongaarse beveiliging neemt regenboogvlaggen van Oranjefans in beslag

Oranjesupporters mogen geen regenboogvlag bij zich dragen in het Hongaarse Boedapest. Ze werden door Hongaars beveiligingspersoneel meegenomen en in busjes zijn de spullen in beslaggenomen, Verslaggever Marcel Maijer, die ter plaatse is, zegt dat Nederlanders in shock zijn door het optreden.

Het Nederlands Elftal speelt vanavond om 18.00 uur in de hoofdstad van Hongarije de achtste finale op het EK tegen Tsjechië. Daar zijn duizenden fans uit Nederland bij. De nieuwe anti-homowet in het land riep afgelopen week veel reacties op uit andere landen. 

Volgens de nieuwe regelgeving in Hongarije mogen boeken en films met een homoseksueel personage niet meer getoond worden. Hetzelfde geldt voor reclames waarin homo's of transgenders te zien zijn. Het land wil dat jongeren worden beschermd tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering.

Regenboogkleuren

Er is veel verzet tegen de Hongaarse wet. Ook Oranjefans die nu in Hongarije zijn, maken duidelijk dat ze er groot tegenstander van zijn. Fans die vanaf Schiphol vertrokken, kregen op de luchthaven regenboogvlaggen en regenboogzweetbandjes uitgedeeld. Daarop staat de Hongaarse tekst A szerelem mindenkié, wat Liefde is voor iedereen betekent.

In de Oranje fanzone was weinig meer terug te zien van die kleuren. RTL Nieuws-verslaggever Marcel Maijer zegt dat het niet wordt geaccepteerd door de Hongaarse beveiligers. Hij hoorde van diverse mensen dat ze werden meegenomen naar een busje door Hongaarse beveiligingsmensen. "Daar moesten ze de spullen direct inleveren."

Volgens Maijer zijn fans in shock. "Sommigen zijn ook inventief en hebben toch het een en ander binnengesmokkeld. Maar of ze dat ook het stadion in krijgen, lijkt me lastig. Een man die een regenboogpak aan had, mocht blijven lopen."  

Met
Lees ook:
Met de regenboog naar Boedapest: moet Oranje een statement maken?

Marcel Maijer zegt dat er honderden agenten op de been zijn die de Oranjestoet in de gaten houden.

Een woordvoerder van de KNVB zegt in een reactie: "Het zijn regels van UEFA, niet van KNVB. In de fanzone gelden dezelfde regels als in het stadion. Voetbal verbindt. Wij zijn pro-regenboogvlag. Van ons had dit niet gehoeven." De UEFA laat weten dat de beveiliging van de fanzone niet onder hun verantwoordelijkheid valt, maar van de Hongaarse autoriteiten. 

Statement Oranje

Tijdens de wedstrijd van vanavond zal Georginio Wijnaldum een aanvoerdersband dragen met daarop de tekst 'One Love'

Wijnaldum over OneLove-aanvoerdersband: 'Proberen steentje bij te dragen'

00:49