Ga naar de inhoud
Maker geschorst

Weer 'bangalijst' van Vindicat opgedoken, met zo'n 100 studentes erop

Het gebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen Beeld © ANP

Bij studentenvereniging Vindicat uit Groningen is een lijst opgedoken met zo'n 100 namen van vrouwelijke leden met daarbij schunnige opmerkingen. De maker, een lid van de vereniging, is voor onbepaalde tijd geschorst.

De lijst kwam voorbij in een groepsapp van Vindicat, zegt de rector van de vereniging, Wessel Giezen, tegen RTL Nieuws. "We hebben toen meteen actie ondernomen. Het was al snel duidelijk wie erachter zat. Ik heb rond hem heen gebeld, en het blijkt te gaan om een eenmansactie."

Het is niet de eerste keer dat zo'n lijst opduikt binnen Vindicat. In 2016 werd ook een zogenoemde bangalijst online gezet. Daarop stonden toen 23 vrouwen die makkelijk tot seks zouden zijn over te halen. Ze stonden met naam, toenaam, foto en 'beoordeling' genoemd. 

De lijst van afgelopen vrijdagochtend bevatte alleen namen en opmerkingen, maar was met zo'n 100 vrouwen veel langer.

Feesten tijdens corona

De Groningse vereniging met 2000 leden is vaker negatief in het nieuws. Zo verloor Vindicat eind vorig jaar de zogeheten accreditatie. Dat betekent dat het bestuur tot september geen beurs (vergoeding) krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

De reden voor die straf is onder meer dat Vindicat het grote jaarlijkse feest ondanks de coronacrisis gewoon liet doorgaan en dat het bestuur niet optrad na illegale coronafeestjes.    

Studenten
Lees ook:
Studenten van Vindicat vieren feest in partybus, gemeente start onderzoek

Wessel Giezen hoopt dat de universiteit en hogeschool zien hoe Vindicat nu wel meteen ingrijpt. "Ik wil duidelijk maken dat we dit niet accepteren. We bieden ook hulp aan onze vrouwelijke leden die dat nodig zeggen te hebben."

'Compliment voor Vindicat'

De universiteit en de hogeschool noemen het bestaan of opstellen van bangalijsten 'vrouwonvriendelijk en verwerpelijk', maar zijn blij met het ingrijpen van het bestuur.

Een woordvoerder van de universiteit tegen RTL Nieuws: "Gelukkig tonen ze dat ze geleerd hebben van de eerdere situaties en hebben ze daadkrachtig gereageerd en opgetreden richting de opsteller van de lijst, en hebben ze de slachtoffers hulp aangeboden. Daarvoor verdient het Vindicatbestuur een compliment."