Versoepelingen

Uitgaanspubliek 'gefrustreerd' om uitblijven uitslag toegangstest

26 juni 2021 01:15 Aangepast: 26 juni 2021 01:41
Beeld © GettyImages

Door problemen bij de organisatie Testen voor Toegang hebben veel mensen de uitslag niet op tijd binnengekregen van de test die ze nodig hadden om vannacht te kunnen uitgaan. Testen voor Toegang zegt te zijn getroffen door een hack.

Verslaggever Jildou van Opzeeland zag bij de club Bitterzoet in Amsterdam hoe rond middernacht voor de deur een lange rij wachtenden stond. "Veel mensen hebben door de hack niet op tijd een negatief testbewijs gekregen en zijn gefrustreerd", laat ze weten. "Ze doen nu sneltesten bij de ingang. Wie negatief test mag alsnog naar binnen."

Na 00.00 uur werden de coronaregels voor clubs, discotheken en cafés versoepeld. Het nachtleven mocht na veertien maanden weer open en veel mensen stonden te popelen om zich weer in het uitgaansleven te begeven zonder dat ze anderhalve meter afstand hoeven te houden. Daarvoor moesten ze wel een negatieve toegangstest laten zien.

Maar vrijdag ontstond vertraging bij de teststraten van Testen voor Toegang als gevolg van een hackpoging, meldde de Stichting Open Nederland, het bedrijf achter de testfaciliteit. Door de poging ontstonden technische problemen en daardoor lange wachttijden.

Achterstanden wegwerken

Er werd hard gewerkt om de achterstanden weg te werken, zei Jasper Jansen van Stichting Open Nederland vrijdagavond. "We moeten heel veel gegevens invoeren. Hoeveel is niet te zeggen. We doen ons uiterste best, maar kunnen helaas niet garanderen dat iedereen zijn testuitslag op tijd binnen heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IT-problemen Testen voor Toegang 'gevolg van hackpoging'

De 35-jarige Dieter uit Amsterdam was een van de mensen die in spanning op een uitslag wachtte. Hij liet zich vrijdagochtend om 11 uur testen in het centrum van zijn woonplaats, maar had vrijdagavond rond 22 uur nog niets gehoord. "Mijn partner heeft inmiddels al twee keer een mailtje gehad. Ik check iedere vijf minuten mijn inbox maar ik heb nog niks gekregen."

En ook de 25-jarige Sander uit Amsterdam, die zich 's ochtends om 07.45 uur al liet testen, zat nog in onzekerheid. "Het is nu tegen tienen: sommigen hebben de uitslag. Ik heb nog geen e-mail gehad."

Tickets voor 500 euro

De tickets voor de show van dj Reinier Zonneveld, waar hij naartoe hoopte te gaan, waren bijna 50 euro per stuk. Zijn vriendengroep bestaat uit 10 man, dus samen betaalden ze bijna 500 euro. "Het wordt spannend of het gaat lukken."

Paradiso liet de mensen die de show wilden bijwonen in een mail weten dat mensen zonder testbewijs niet zouden worden binnengelaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storing CoronaCheck-app: na besmetting én prik nog geen vinkje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore