Inzittenden ongedeerd

Vliegtuig met 18 man aan boord maakt noodlanding in greppel langs A50

25 juni 2021 13:32 Aangepast: 25 juni 2021 13:38
Het vliegtuigje ligt met één vleugel nog over de vluchtstrook van de A50. Beeld © SPS Media / Luciano de Graaf

Een vliegtuig met parachutisten heeft een noodlanding moeten maken in een weiland naast de A50 ter hoogte van het Gelderse plaatsje Beemte-Broekland. Het toestel, met 18 mensen aan boord, kwam in een greppel langs de snelweg terecht.

Alle inzittenden, de 17 springers en de piloot, zijn ongedeerd uitgestapt, vertelt manager Simon Woerlee van Skydive Teuge, waarvan het vliegtuig is, aan RTL Nieuws.

Motor uitgevallen

"Kort na de start, op 200 meter hoogte, is de motor uitgevallen. Dan zit je zo laag, dan heeft het geen zin meer om de motor aan de praat te krijgen. De piloot heeft besloten om in een weiland te landen, met een zweefvlucht."

Volgens Woerlee was de piloot van het vliegtuig 'zeer ervaren'. "Hij liet de inzittenden, die meegingen voor een parachutesprong, in een crash-houding zitten. Daarna zette hij een glijvlucht in. Het is daar zo'n typisch Nederlands landschap, met sloten en greppels. En zo'n vliegtuig dat volbeladen is, heeft een redelijke landingsbaan nodig. Uiteindelijk is het toestel toch door een greppel gegaan, waarbij het onderstel beschadigd raakte. Toen is het 180 graden gedraaid en is het direct naast de A50 gegleden in een andere greppel. Daar ligt het nu."

A50 afgesloten

Een van de vleugels hangt over de vluchtstrook, meldt Rijkswaterstaat. De A50 werd uit voorzorg vanaf Apeldoorn richting Zwolle afgesloten. Inmiddels is weer een rijstrook open voor verkeer richting Zwolle.

De andere kant op, richting Apeldoorn, is volgens Rijkswaterstaat een flinke kijkersfile ontstaan. Verkeer in beide richtingen wordt omgeleid via Amersfoort (A28, A1). Volgens Rijkswaterstaat is het afwachten hoelang de luchtvaartpolitie bezig is met het onderzoek. "Tot die tijd kan er niet geborgen worden."

Behalve de luchtvaartpolitie doet ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een verkennend onderzoek naar de noodlanding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore