'Dan sla ik hem neer'

Nederland - Tsjechië is óók de wedstrijd van de 'slechtste wissel ooit'

25 juni 2021 18:29 Aangepast: 26 juni 2021 12:02
Robben op het EK 2004 Beeld © ANP

Wie nu denkt aan de wedstrijd Nederland - Tsjechië zondag, denkt misschien ook wel terug aan een van de zuurste Oranje-momenten ooit. Op het EK in 2004 wisselde bondscoach Dick Advocaat de 20-jarige Arjen Robben voor Paul Bosvelt, een beslissing die Advocaat tot op de dag van vandaag achtervolgt.

Het was de tweede poulewedstrijd, 19 juni 2004. Oranje stond voor met 2-0 dankzij doelpunten van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij. Jan Koller maakte al snel de aansluitingstreffer voor de Tsjechen, maar Nederland hield stand.

Plaag voor de Tsjechen

Geen vuiltje aan de lucht, dachten Nederlanders voor de buis. Ook omdat Robben, die in 2004 zijn transfer van PSV naar Chelsea maakte, een geweldige wedstrijd speelde. Hij was een plaag voor de verdediging van de Tsjechen.

Maar toen greep het lot in, of eigenlijk: coach Dick Advocaat, Hij haalde in de 59ste minuut plots Robben naar de kant. De behendige en levensgevaarlijke aanvaller werd gewisseld voor middenvelder Paul Bosvelt.

Robben keek chagrijnig naar de camera terwijl hij van het veld afliep. Er volgde een fluitconcert. De Nederlandse fans proefden onrust, de Tsjechen roken bloed.

RTL-verslaggever Marcel Maijer zat op dat moment in het stadion. "Ik dacht wat heel de wereld dacht: wat gebeurt er nou weer? Iedereen in het stadion keek elkaar aan. Je begon bijna te denken aan matchfixing."

Van kwaad tot erger

"Ik sprak laatst Andy van der Meijde, want die speelde die wedstrijd. Hij vertelde mij dat hij dacht dat hij zelf gewisseld zou worden. Hij liep bijna uit zichzelf naar de kant, want hij speelde echt heel slecht, vond hij."

De 2-1 voorsprong voelde met de seconde minder comfortabel aan. Tsjechië kwam vaker aan de bal en wist vaker in het zestienmetergebied van Oranje te komen. Ruim tien minuten na de wissel kwam Tsjechië via Milan Baros op gelijke hoogte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

7000 Oranjefans naar Hongarije: houd je een beetje in, zeker na een paar biertjes

Het ging van kwaad tot erger. Vladimir Smicer tikte in de 88ste minuut de 2-3 binnen. Oranje kwam niet meer tot scoren en zo gingen de Tsjechen er alsnog met de winst vandoor.

Angel uit het spel

Na de verloren wedstrijd kreeg de bondscoach veel kritiek te verwerken. Heel veel kritiek.

"Het blijft de meest krankzinnige wissel ooit", vertelt Maijer. "Men zegt weleens: dat was een gouden wissel. Nou, dan was dit een nikkelen wissel. Het ging helemaal mis. De coach trok de angel uit het spel bij Oranje."

Advocaat werd na de wissel gefileerd door analisten op tv en ook toenmalig premier Jan Peter Balkende sprak zich uit over de rel. Er werd zelfs een (inmiddels verwijderde) website gelanceerd waarop ruim 230 duizend Nederlanders aangaven dat de wissel van Robben de 'de slechtste wissel ooit' was.

Assistent-bondscoach Willem van Hanegem liet op een persconferentie weten dat hij het ook niet eens was met de wissel. Gevraagd wat hij zou doen als Advocaat nog een keer zo zou willen wisselen, antwoordde Van Hanegem: "Dan sla ik hem neer."

“Ik herinner me die persconferentie nog heel goed", zegt Maijer. "Niemand verwachtte dat Van Hanegem er zou zitten. Ik denk dat Dick dacht, ik schuif iemand anders naar voren. Maar hij had vast niet verwacht dat Van Hanegem dat soort teksten zou roepen. Journalisten smulden daarvan, natuurlijk.”

Zondag: Nederland-Tsjechië

De ontmoeting tussen het Nederlands elftal en Tsjechië begint zondagavond om 18.00 uur. De Russische scheidsrechter Sergei Karasev heeft in Boedapest de leiding over het duel. 

Onderschatting ligt op de loer, zegt RTL Nieuws-verslaggever Marcel Maijer. "Juist dat is nu het grootste gevaar. Dat gevoel dat we wel even naar de halve finale zullen wandelen. Dat gebeurde tijdens het EK van 2008 ook. Wonnen we van Frankrijk en Italië, en in de kwartfinale was het zomaar ineens gedaan tegen Rusland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore