Weer op stap

Eindelijk mogen ze weer: zij duiken dit weekend het nachtleven in

25 juni 2021 15:34 Aangepast: 25 juni 2021 15:38

Zwetende mensen, zware bastonen, en een tap die de hele nacht openstaat: het recept voor een goed avondje uit. Door corona lange tijd ondenkbaar, maar vanavond klokslag twaalf uur mag het weer. Voor veel jongeren een moment waarop ze lang hebben gewacht.

De nachtclubs en discotheken hebben er heel lang op moeten wachten om weer open te kunnen gaan. De discotheek is een uitlaatklep voor veel jongeren, dus ze staan te trappelen om weer uit te gaan. Dat is ook te zien aan de lange rijen vandaag bij het testen voor toegang: een negatieve test is verplicht als je wilt binnenkomen.

'Website lag er een tijdje uit'

Eén van de jongeren die zijn geluk niet op kan, is Nathan (22) uit Zwolle. Hij gaat morgen met zijn hele voetbalteam naar studentenkroeg Het Vliegende Paard. "We gaan ook naar een voetbalwedstrijd kijken. Dus dat is optimaal gebruikmaken van het testen voor toegang, haha."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is er een roaring twenties 2.0 op komst? 'Verloren tijd inhalen'

Nathan is niet de enige in Zwolle die geïnteresseerd was in een kaartje voor het feestje waar hij naartoe gaat.

"Afgelopen dinsdag gingen de kaarten online en toen lag de website er ook een tijdje uit. Ik merk om mij heen wel dat het leeft. Zo kreeg ik denk ik wel in drie verschillende groepsapps linkjes doorgestuurd van het evenement."

Nathan gaat zaterdag op stap in Zwolle Nathan gaat zaterdag op stap in Zwolle

Hij heeft er veel zin in. Voor corona was hij 'best wel een uitgaansbeest' en nu mag hij eindelijk weer. "Ik weet nog niet echt wat me te wachten staat en heb me nog niet echt voorbereid, behalve dan dat ik me vandaag laat testen. Ik hoop weer lekker veel verschillende mensen te zien. Vooral mensen die je niet dagelijks zou tegenkomen."

Hoe kijken de nachtclubs zelf tegen de opening aan?

Niet alleen de bezoekers, maar ook de kroegen en clubs hebben lang naar de heropening uitgekeken. Jurry Oortwijn, woordvoerder van poppodium Paradiso in Amsterdam: "Dit voelt natuurlijk heel onwerkelijk allemaal. We gaan eerder met de maximale capaciteit open dan we hadden gedacht. Wel met testen natuurlijk, voor onze clubnachten. Je merkt dat die 'knaldrang' heel erg leeft bij mensen. Zo was ons programma, dat om middernacht begint, binnen een half uur uitverkocht."

Toch kiezen heel veel clubs en kroegen er ook bewust voor om niet open te gaan. Dat geldt vooral voor kleinere gelegenheden. Dat komt doordat testen voor toegang 'gedoe geeft', zegt Oortwijn. Je moet meer personeel regelen bijvoorbeeld, om alle QR-codes te checken van de tests. Ook moet je vaak extra beveiliging regelen om de drukte in de gaten te houden en alles in goede banen te leiden. Dat kost geld, terwijl de overheidssteun juist stopt omdat je weer omzet draait. Dat maakt dat het vooral voor wat kleinere zaken niet rendabel is. 

Zelfs voor Paradiso loont het nog niet echt: "Wij doen dit puur voor onze bezoeker en om gewoon een beetje op gang te komen", zegt Oortwijn. "Pas wanneer dat testen niet meer hoeft, wordt het ook rendabel om zo'n clubnacht te organiseren. Wij hopen, en gaan er ook eigenlijk een beetje van uit, dat dit in september weer mogelijk is."

'Eindelijk het normale leven oppakken'

Ook Cleo (23) uit Utrecht heeft geen moment getwijfeld toen bekend werd dat de nachtclubs weer opengaan.

"Mijn vrienden en ik hadden meteen zoiets van: wat moeten we doen om dit regelen? Ik ben hier echt zo superblij mee. Eindelijk weer een beetje het normale leven oppakken. Wel jammer dat het wat voorbereiding kost en je niet zomaar een club kunt inrollen. Maar het is bijna terug naar wat we gewend zijn."

Cleo was er meteen bij toen ze hoorde dat de clubs weer open gaan Cleo was er meteen bij toen ze hoorde dat de clubs weer open gaan

Voor Cleo zit het plezier in het uitgaan vooral in het lol trappen met haar eigen vrienden en gewoon weer ouderwets feesten.

"Tijdens de lockdown heb ik niet echt een feestje gehad. Tuurlijk ging je wel afspreken bij mensen thuis, maar dat is het toch net niet. Je kan de muziek niet te hard zetten en je gaat ook niet echt dansen of zo. Het is nu ook helemaal legaal en goed geregeld met dat testen. Het wordt wel even wennen denk ik. Zo veel mensen dicht op elkaar. Maar ik ben niet heel bang dat ik alsnog corona krijg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met negatieve test weer toegang tot honderden locaties: zo werkt het

'Kom maar op'

Filip (27) leefde niet per se toe naar het moment dat de clubs weer opengingen. Hij werd toevallig door een vriendin meegevraagd naar een feestje. Toch heeft ook hij er heel veel zin in.

"Ik vind die club waar we naartoe gaan eigenlijk best verschrikkelijk. Zelf ben ik ook meer van de huisfeestjes. Maar ik had na zo'n lange tijd toch wel weer zin in die ervaring van het uitgaan. Ook met alles eromheen. Het indrinken bij vrienden, dan weg. Daar lekker dansen op muziek die hard staat. Het blijft toch wel iets hebben."

Filip gaat zaterdag stappen Filip gaat zaterdag stappen

Een beetje nerveus is hij wel. Want ook voor hem voelt het allemaal nog een beetje gek.

"Surrealistisch is misschien wel een goed woord om het te omschrijven. In een café of kroeg zit je nog aan een tafel met anderhalve meter. Nu sta je echt opeens tussen de dansende mensen, dicht op elkaar. Gelukkig ben ik volledig gevaccineerd en ben ik sowieso niet echt bang voor corona. Ik laat mij vandaag ook nog eens testen en dan ben ik er echt helemaal klaar voor. Kom maar op met die club."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore