Daten en feesten

'Summer of love' in aankomst: flirten en seks, hoe moet dat ook alweer?

25 juni 2021 07:48 Aangepast: 25 juni 2021 07:52
Beeld © iStock

Nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld kunnen jongeren weer flirten en feesten, meldt het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. "Maar, hoe ging dat ook alweer?" 

Om daar een antwoord op te geven, komt Rutgers met een speciale onlinecampagne om jongeren op weg te helpen naar een 'leuke, sexy en veilige zomer'.

Aantal dates kelderde

Door de coronacrisis werden jongeren belemmerd in hun relationele en seksuele ontwikkeling, blijkt uit eerder onderzoek van Rutgers. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51 procent voor corona naar 21 procent tijdens de tweede lockdown.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Summer of love, of summer of terror? 'Opgebouwde frustratie moet eruit'

Genieten van seks

Jongeren hadden minder mogelijkheden om te experimenteren en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd belangrijk is, zegt Rutgers. "Met de zogenoemde summer of love op komst is het hoog tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt."

De speciale onlinevoorlichting, die Rutgers samen met Soa Aids Nederland en de GGD’s heeft opgezet, wordt gegeven via summeroflove.sense.info. Jongeren krijgen er antwoord op vragen als hoe flirten ook alweer gaat, of testen op soa’s net zo normaal is als op corona, en of hun lichaam "beach-ready" is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Samen bier drinken, naar de winkel of roddelen: 'Ik verwacht een summer of love'

Ongewenst seksueel gedrag

Rutgers komt ook met de vernieuwde campagne Ben je oké?, die horeca, poppodia en studentenverenigingen moet helpen ongewenst seksueel gedrag te voorkomen. 

Het gaat om een 'toolkit', bestaande uit een checklist, een instructiekaart voor achter de bar en op verenigingen en om instructievideo’s waarmee horecapersoneel en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en vervolgens weten hoe ermee om te gaan.

Bekijk ook: Summer of love '21

Volgens verslavingszorginstelling Jellinek zou het zomaar kunnen dat, zodra de maatregelen worden losgelaten, mensen de verloren tijd gaan inhalen en meer drank en drugs gaan gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore