Nieuwe stichting

Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid schrijven lied over parkinson

25 juni 2021 05:33 Aangepast: 25 juni 2021 06:09
Zanger Rob de Nijs aan tafel bij Humberto. Beeld © RTL

Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid worden samen het gezicht van een nieuwe stichting die aandacht vraagt voor parkinson, een ziekte waar beide zangers aan lijden. Gisteren lanceerden ze bij Humberto het bijzondere nummer 'De Muziek Gaat Altijd Door'.

"Ik vind het belangrijk dat we deze ziekte eronder krijgen", vertelde Rob de Nijs (78) gisteravond aan tafel bij Humberto. "Als wij daar een paar noten voor moeten zingen, doen wij dat graag."

'Totaal ander mens'

Samen met operazanger Ernst Daniël Smid (68) maakte De Nijs het indrukwekkende lied over de ziekte. Smid schoof gisteravond ook aan en zei door de ziekte 'een totaal anders mens te zijn geworden'.

Bekijk het hele fragment hier: 

Taboe

Smid maakte twee jaar geleden bekend dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Hij hield de diagnose lang voor zich, omdat er nog altijd een taboe op rust. "Waarom houd ik het eigenlijk nog geheim?", zei hij toen hij er destijds over vertelde aan tafel bij Pauw. 

Ook Rob de Nijs kampt al enkele jaren met de ziekte en besloot daarom te stoppen met optreden. Hij hoopt nog één keer een concert te kunnen geven

53.000 Nederlanders

In Nederland lijden meer dan 53 duizend Nederlanders aan de hersenziekte en dit aantal groeit enorm. Met het nieuwe nummer 'De muziek gaat altijd door' willen ze laten zien hoe belangrijk het is dat er meer aandacht komt voor deze neurologische aandoening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbegrip bij parkinson groot: 'Mensen dachten dat ik dronken was'

Wat is parkinson?

Ruim 53.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson, meer mannen dan vrouwen lijden eraan. Bij patiënten met deze ziekte sterven zenuwcellen in de hersenen af. Daardoor wordt minder dopamine geproduceerd – de stof waarmee hersendelen met elkaar communiceren, waardoor het lichaam opdrachten krijgt.

Signalen worden bij mensen met parkinson daardoor minder goed doorgestuurd. Daardoor moeten ze veel meer nadenken over hun bewegingen, die logischerwijs trager worden. Ook krijgen patiënten last van trillen, stijve spieren en een 'maskergelaat' (een uitdrukkingloos gezicht). Maar ook gebrek aan initiatief, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen komen vaak voor.

De ziekte is progressief en ongeneselijk. Wel zijn er behandelingen die het ziekteproces kunnen vertragen, zoals medicijnen en therapieën.

Bron: Parkinson Vereniging

Beide zangers vertelden dat het naar omstandigheden goed met ze gaat. "Wel ben ik snel oud geworden, ik loop een beetje krom", vertelde Ernst Daniël Smid. "Het vervelendste is die verrekte tremor." Ook aan tafel trilde hij. 

"Elk stressmoment zorgt ervoor dat het trillen erger wordt", legde arts Bas Bloem daarover uit. "Het trillen wordt een soort thermometer voor de stress."

Nieuw fonds

Het lied is geproduceerd in opdracht van het nieuwe fonds ParkinsonNL. Het bekende duo Fluitsma & van Tijn maakte het nummer in samenwerking met tekstschrijver Han Kooreneef.

Ook Anita Meyer, Berget Lewis en Jim Bakkum werkten eraan mee. De dochter van Ernst Daniël Smid, Coosje Smid, werkte ook mee aan het nummer. Zij zong het nummer 'Als Je Overmorgen Oud Bent' speciaal voor haar vader en Rob de Nijs als afsluiting van de uitzending. Dat leverde prachtige beelden op:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore