Ga naar de inhoud
Ongebruikelijk

RIVM noemt RS-virus epidemie na 37 besmettingen in één week

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het RIVM noemt de plotseling opkomst van het RS-virus een epidemie. Het virus treft jonge kinderen en jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 kinderen door op de ic. Normaal gebeurt dat vooral in de wintermaanden. Vorige week werden er 37 besmettingen gemeld, de week daarvoor waren het er 21.

Als er twee weken achter elkaar minimaal 21 besmettingen van dit type virus worden gemeld, spreekt het RIVM van een epidemie. Dat bevestigt het instituut na berichtgeving van het Nederlands Dagblad.

Pasgeboren baby's

Het bekende verkoudheidsvirus is voor volwassenen ongevaarlijk, maar pasgeboren baby's kunnen er behoorlijk ziek van worden. Maria kan erover meepraten. Haar zoon werd opgenomen op de ic toen hij pas acht dagen oud was:

Maria's baby lag drie weken op de ic door RS-virus

01:57
Het RS-virus is terug van weggeweest. Dat is opmerkelijk, want normaal gesproken leeft het virus alleen op in het najaar en de winter.

Het virus komt normaal gesproken niet in de zomer voor. Afgelopen winter kon het virus zich door de coronamaatregelen niet verspreiden, omdat mensen minder contact hadden en afstand hielden tot anderen. Ook waren scholen en kinderdagverblijven dicht.

Met het versoepelen van de maatregelen krijgt het virus weer meer kans zich te verspreiden. In andere landen wordt hetzelfde beeld gezien.

Later dan normaal

De epidemie is dus later dan normaal, maar verloopt wel in hetzelfde tempo als in de winter. Daarom heeft het RIVM inmiddels artsen ingelicht.

"Doordat artsen in deze ongebruikelijke periode ook alert zijn gemaakt op het RS-virus, verwachten we extra overlijdens te voorkomen", zegt RIVM-viroloog Adam Meijer tegen het Nederlands Dagblad.

Wat zijn de verschijnselen van een infectie met het RS-virus?

Eerst is het kind verkouden en gaat het snotteren en hoesten. Een of twee dagen later kan het RS-virus longproblemen veroorzaken. Vooral als het kind nog een baby is, kan dit gebeuren. De verschijnselen zijn dan:

  • Koorts
  • Piepende ademhaling
  • Een snelle ademhaling
  • Tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
  • De neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
  • Drinken lukt niet goed
  • Soms opeens een paar seconden niet ademen
  • De huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels
  • Sufheid: uw baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken

Ook kunnen kinderen oorontsteking krijgen door het RS-virus. 

Bron: Thuisarts

Ouders
Lees ook:
Ouders herkennen virus niet: veel baby's naar intensive care