Antihomowet Hongarije

Rutte na 'intens en heftig' EU-debat: 'Iedereen had tranen in de ogen'

25 juni 2021 03:04 Aangepast: 25 juni 2021 06:49
Premier Rutte beantwoordt vragen na afloop van de EU-top. Beeld © ANP

Bijna alle Europese leiders hebben hun afkeuring uitgesproken over de Hongaarse antihomowet. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vannacht na de EU-top in Brussel. Het was een 'intens en heftig' debat. Vanwege een pleidooi van de Luxemburgse premier Xavier Bettel had iedereen 'tranen in de ogen'. Bettel is zelf getrouwd met een man.

Eerder op de dag zei Rutte dat Hongarije 'niets in de Europese Unie te zoeken heeft' als het land een omstreden antihomowet doorvoert. 

'Iets heel fundamenteels'

"Het gaat hier om iets heel fundamenteels", vertelde de premier na afloop van de EU-top voor de camera van RTL Nieuws. "Door de nieuwe wet worden pedofilie en homoseksualiteit in Hongarije op één lijn gezet, er wordt ingegrepen in de massamedia, tot 18 jaar wordt er censuur gepleegd. Dat zijn dingen die je je misschien voorstelt bij honderd jaar geleden, niet nu."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongarije onder vuur, maar wat kan de EU doen?

De EU-leiders zijn gisteren en vandaag in levenden lijve bij elkaar op de jaarlijkse top in Brussel. Er werd vannacht ook gesproken over de relatie met landen als Rusland en Turkije. "Dat is óók belangrijk", vertelde Rutte. Maar de discussie over de omstreden antihomowet is wat betreft de premier 'waar het écht over gaat'. 

'Je discrimineert niet'

"Het gaat over de gelijkwaardigheid van man, vrouw, homo, hetero, blank en zwart", zei Rutte. "Je discrimineert niet."

Het liep gisteren al hoog op tussen Rutte en de Hongaarse regering. Onze demissionaire premier zou Hongarije het liefst uit de Europese Unie zetten als het land zich zo blijft opstellen over homoseksualiteit en transgender personen. Het land voert een omstreden wet in die voorlichting over die onderwerpen onmogelijk maakt. 

"De wetgeving moet worden ingetrokken", zei Rutte er gisteren al over. "In onze ogen: ernstig in strijd met de waarden waar we voor staan. Het land moet de wet intrekken en op de knieën." Bekijk het hele interview hier: 

Woede en frustratie

"De woede en de frustratie over Hongarije zijn ongekend", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar er is ook een keerzijde. De afgelopen jaren bleek telkens: hoe meer ruzie in Brussel, hoe meer Orbán in eigen land profiteert."

En Hongarije echt aanpakken, is lastig. "De EU kan niet rechtstreeks ingrijpen in een lidstaat. De Europese Commissie kan de zoveelste juridische procedure tegen Hongarije beginnen. Het stopzetten van Europese subsidies is een heel lastig traject en experts twijfelen of dat kan op basis van deze wet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte over Hongarije: 'Niets te zoeken in de Europese Unie'

Hongarije boos

De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga, haalde gisteren hard uit naar Rutte. Varga verweet onze premier een 'koloniale stem' te hebben en ze schreef dat ze 'ervoor zal vechten dat Hongaren nooit voor Rutte of een andere kolonisator hoeven te knielen'. 

De Nederlandse collega van Varga, Ferdinand Grapperhaus (Justitie), heeft gisteravond via Twitter gereageerd op de uithaal. "Gerechtigheid is niet hypocriet", schreef hij. Volgens Grapperhaus moeten alle Europese ministers van Justitie strijden voor 'gelijke behandeling van alle EU-individuen, ongeacht geboorte, geslacht of seksuele geaardheid'.

De wet leidt al een aantal dagen in de EU tot verontwaardiging. EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft stappen van de Europese Commissie tegen Hongarije aangekondigd. De commissie heeft Hongarije eerder deze per brief gewaarschuwd dat ze een strafprocedure start als Hongarije de wet zou doorzetten.

De Hongaarse premier Victor Orbán is volgens eigen zeggen niet tegen homoseksualiteit of homoseksuelen. Orbán zegt dat critici 'de wet eerst goed moeten lezen en dan pas moeten reageren'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongaarse minister haalt uit naar Rutte: 'Oude koloniale arrogantie'

Relatie Rusland

Een ander groot thema dat gisteravond werd aangesneden is de relatie tussen de Europese Unie en Rusland. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die waarschijnlijk voor het laatst deelneemt aan de EU-top, wil graag aan tafel met alle Europese leiders en de Russische president Poetin.

Ook Frankrijk is daar voorstander van, maar dat plan gaat niet door. Een 'vriendschappelijke ontmoeting' met Poetin stuit op verzet van Oost-Europese en Baltische lidstaten. Ook Nederland wil dat niet, vanwege MH17.

"Dat je nu met 27 leiders zegt: kom maar naar Brussel. Dat is voor veel mensen te snel", zei Rutte daarover. Hij begrijpt best dat Europese leiders de dialoog met de Russische president aan willen gaan, maar 'in dit stadium, zeker ook met MH17' verwacht Rutte dat 'nog niet mee te maken'.

Vandaag verder

De EU-top gaat vandaag verder. Dan wordt gesproken over het economische herstel na de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamerlid vraagt aandacht voor homorechten met regenboogtrui

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore