Omstreden antihomowet

Hongaarse minister haalt uit naar Rutte: 'Oude koloniale arrogantie'

24 juni 2021 21:09 Aangepast: 24 juni 2021 21:14
Mark Rutte staat de pers te woord in Brussel. Beeld © ANP

De Hongaarse minister van Justitie haalt uit naar demissionair premier Mark Rutte, die eerder vandaag fel was over de antihomowet in Hongarije. De Hongaarse minister schrijft dat ze 'ervoor zal vechten dat Hongaren nooit voor Rutte of een andere kolonisator hoeven knielen'.

Minister Judit Varga reageert op de uitspraken die Rutte eerder vandaag deed bij aankomst op de EU-top in Brussel. Daarbij zei de premier onder andere dat Hongarije niets meer te zoeken heeft in de Europese Unie.

Het land ligt onder vuur vanwege een omstreden wet. Die verbiedt dat kinderen geconfronteerd worden met onder meer homoseksualiteit en transgender personen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte over Hongarije: 'Niets te zoeken in de Europese Unie'

Rutte sprak harde taal: "De wetgeving moet worden ingetrokken. In onze ogen: ernstig in strijd met de waarden waar we voor staan. Het land moet de wet intrekken en op de knieën."

'Oude koloniale arrogantie'

Die uitspraken vallen verkeerd bij de Hongaarse minister. "Rutte sprak in de stem van de oude koloniale arrogantie toen hij de Hongaren opriep om te knielen. De leider van Nederland heeft zich met deze zin verwijderd van de beschaafde mensen."

De Hongaarse minister reageert ook op Twitter: "De verklaring van Rutte dat Hongarije niets meer te zoeken heeft in de EU als het land geen beterschap toont, is niets meer dan een nieuwe episode in de serie van chantage. Hongarije wil niet vertrekken uit de EU. Integendeel, we willen haar redden van hypocrieten", zegt Varga. 

De wet heeft in de EU tot verontwaardiging geleid. EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft stappen van de Europese Commissie tegen Hongarije aangekondigd. De commissie heeft Hongarije per brief gewaarschuwd dat ze een strafprocedure start als Hongarije de wet zou doorzetten.

De Hongaarse premier Victor Orbán is volgens eigen zeggen niet tegen homoseksualiteit of homoseksuelen. Orbán zegt dat critici 'de wet eerst goed moeten lezen en dan pas moeten reageren'. 

Bekijk hier het hele interview met premier Rutte: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore