Spreekkoren

Racisme op de tribune: 'UEFA moet spelers beschermen', zegt Wijnaldum

24 juni 2021 18:11 Aangepast: 24 juni 2021 18:51
Georginio Wijnaldum tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Noord-Macedonië. Beeld © AFP

Mocht Oranje zondag geconfronteerd worden met racistische spreekkoren, dan zal aanvoerder Georginio Wijnaldum niet direct van het veld stappen. In tegenstelling tot wat hij eerder zei, vindt Wijnaldum dat nu niet de meest voor de hand liggende oplossing. "De UEFA moet leidend zijn en spelers beschermen." Maar welke mogelijkheden heeft de Europese voetbalbond?

Zondag treft Oranje Tsjechië in de achtste finale van het EK. De wedstrijd vindt plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Onlangs kreeg de Franse voetballer Kylian Mbappé daar te maken met racisme. De UEFA doet nu onderzoek naar dit voorval. 

OneLove

Wijnaldum draagt komend weekend als aanvoerder een OneLove-band om zijn arm, waarmee de Nederlandse ploeg wil laten zien 'dat iedereen erbij hoort'. Het is een statement tegen discriminatie en racisme. 

Racisme komt in het voetbal nog steeds veel voor. Twee jaar geleden nog kreeg Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira op bezoek bij FC Den Bosch te maken met racistische uitingen van aanhangers van de Bossche club. In reactie hierop zei Oranje-aanvoerder Wijnaldum dat hij, wanneer het hem zou overkomen, van het veld zou lopen. "En ik zou niet meer terugkomen." 

Wedstrijd verliezen

De afgelopen tijd is Wijnaldum tot een andere conclusie gekomen. Hij zou niet zonder meer het veld verlaten, omdat hij anders zijn team in de problemen zou kunnen brengen. Want wat als je tegen een minder team speelt en de fans weten dat je zou reageren door op te stappen? "Als je van het veld loopt, kan het zijn dat je de wedstrijd verliest", zegt Wijnaldum: 

Wijnaldum vindt dat de UEFA aan zet is om, bij een vorm van racisme, in te grijpen. In het spelreglement wordt racisme expliciet benoemd. In 2009 heeft de bond richtlijnen opgesteld waarmee scheidsrechters uit de voeten kunnen wanneer zij te maken krijgen met racisme. 

Wanneer racistische spreekkoren klinken, wordt de wedstrijd stilgelegd. De scheidsrechter vraagt de stadionspeaker een mededeling te doen om daarmee te stoppen. De wedstrijd wordt daarna hervat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA stelt onderzoek in naar mogelijk racisme in Boedapest

Stoppen de spreekkoren niet, dan wordt de wedstrijd voor een bepaalde tijd stilgelegd, bijvoorbeeld tien minuten. De spelers gaan dan naar de kleedkamer. Opnieuw doet de stadionspeaker het verzoek om te stoppen met de spreekkoren. Als de racistische uitlatingen daarna nog niet stoppen, wordt de wedstrijd helemaal gestaakt. 

In alle gevallen kan de UEFA na de wedstrijd en na grondig onderzoek besluiten om een club of land een straf op te leggen voor het wangedrag van één of meer supporters. Volgens Marjan Olfers, hoogleraar Sport en recht, zijn die maatregelen 'niet misselijk'. 

Diskwalificatie

Zo kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd. Maar er bestaan ook andere maatregelen, zoals het verbod op de aanwezigheid van supporters voor de duur van een aantal wedstrijden, aftrek van punten of, in heel extreme gevallen, diskwalificatie wanneer racisme blijft voortduren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore