Gesolliciteerd

Eloy is een van de 998 Nederlanders die astronaut willen worden: 'Ik ben niet 100 procent kansloos'

23 juni 2021 20:02
Eloy is een van de 998 Nederlanders die hebben gesolliciteerd. Beeld © Privéfoto

998 Nederlanders hebben gereageerd op de vacature voor astronaut van de ESA. Een van hen is de 27-jarige Eloy. "Er hebben in totaal meer dan 22.000 Europeanen gesolliciteerd, dus ik verwacht niet dat ik heel veel kans maak. Maar helemaal kansloos ben ik ook niet."

Eloy promoveert aan King's College London op het ontstaan van zwarte gaten in het hele vroege universum. Maar hoewel hij zich zo veel met de ruimte bezighoudt, droomde hij er nooit van om astronaut te worden. Daar begon hij pas over na te denken toen hij las dat ESA mensen zocht. "Toen dacht ik: het lijkt me eigenlijk wel een heel gave baan."

Geen illusies

Hoe groot zijn kansen zijn? Daarover maakt hij zich geen illusies. Eloy heeft een paar pluspunten: hij heeft een achtergrond in de natuurkunde en langere tijd in het buitenland gewoond. Maar tijdens de vorige sollicitatieprocedure, in 2008, werden maar zes van de 8413 kandidaten aangenomen.

"Ik verwacht dat ook nu veel geschikte mensen zich hebben aangemeld. Dus zelfs als je al een bovengemiddeld goede kandidaat zou zijn, dan ben je nog steeds redelijk kansloos. Maar de kleine kans die er is, laat ik niet aan me voorbijgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

998 Nederlanders wagen een poging en solliciteren voor astronaut

Hij bekijkt het ronde voor ronde. "Een beetje zoals bij het EK", lacht hij. "Wedstrijd voor wedstrijd." Over wat hij gaat doen met zijn promotieonderzoek als hij wordt aangenomen, wil hij dan ook nog niet nadenken. "Dat is wel erg prematuur. De selectieprocedure duurt nog wel even; ik heb nog zes rondes die ik moet doorkomen voordat het zover is. Dus dat zie ik wel als het zover komt."

Wegdromen voor het raam

Er zijn een paar dingen waar hij naar uitkijkt, mocht hij inderdaad worden aangenomen. "Het is zulk mooi werk. Ik denk dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan wetenschappelijk onderzoek. En tussendoor kan je even wegdromen voor het raam." Het 'opgesloten' zitten in het ruimtestation trekt hem minder. "Dat zal soms zeker pittig zijn. Maar dat moet je afwegen tegen de voordelen, en die winnen zeker."

Tijdens de procedure heeft hij in elk geval de steun van zijn omgeving. "De mensen met wie ik het heb gedeeld, zijn verrast. Ik denk omdat het een baan is die zo onbereikbaar lijkt. Maar ze vinden het vooral heel leuk en hopen echt dat ik het word. Een bekende in de ruimte is natuurlijk ook altijd een goed verhaal op feestjes."

Een van de andere Nederlanders die hebben gesolliciteerd, is journalist Anna Gimbrère. Zij vertelde in februari bij Jinek dat het een langgekoesterde wens van haar is om astronaut te worden.  "Ik ben nu 35. Dus waarschijnlijk is dit mijn enige kans", zei ze toen. Bekijk haar verhaal in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore