'Meer aandacht voor racisme'

Flink meer meldingen discriminatie, onder andere door carnavalsnummer

24 juni 2021 08:03 Aangepast: 24 juni 2021 08:16
Een betoging tegen anti-Aziatisch racisme in Amsterdam. Beeld © ANP

Vorig jaar zijn veel meer meldingen van discriminatie gedaan dan het jaar daarvoor. In totaal kwamen meer dan 17.000 klachten binnen bij verschillende organisaties, 6000 meer dan een jaar eerder. Veel meldingen kwamen specifiek binnen vanwege het carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'.

In dit lied, dat gedraaid werd op Radio 10, werd de spot gedreven met het coronavirus en Chinezen. Vervolgens regende het klachten bij antidiscriminatiebureaus. 4098 meldingen kwamen binnen.

Er werd ook aangifte gedaan tegen de bedenker, Radio 10-dj Lex Gaarthuis, maar hij werd niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moest het coronalied satirisch worden opgevat. Bovendien had hij zijn excuses aangeboden en zocht hij de Chinese gemeenschap op voor een 'constructief gesprek'. Die omstandigheden heeft het OM meegewogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Radio-dj alsnog diep door het stof om discriminerend coronalied

Volgens Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen, kwamen vorig jaar nog meer meldingen binnen die te maken hadden met corona. 

'Coronachinees'

Het gaat dan met name om mensen met een Oost-Aziatische achtergrond die werden uitgescholden voor bijvoorbeeld 'corona' of 'coronachinees'. Ook werden zij belachelijk gemaakt of bespuugd, genegeerd of als paria behandeld door winkelmedewerkers.

Andere meldingen kwamen van mensen die vanwege een handicap of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen en discriminatie hebben ervaren in bijvoorbeeld winkels.

Black Lives Matter-demonstraties

De toename van het aantal meldingen komt ook door 'groeiende maatschappelijke aandacht voor racisme', zo meldt de vereniging. De Black Lives Matter-demonstraties zouden daaraan hebben bijgedragen.

De meeste klachten kwamen binnen bij lokale antidiscriminatievoorzieningen (9575), mede door het carnavalslied flink hoger dan het jaar ervoor (4382). Ook bij de politie werden meer meldingen gedaan: 6141 om precies te zijn, 654 meer dan het jaar ervoor.

Met name discriminatie op grond van herkomst (huidskleur en afkomst) werd meer gemeld. 

20 procent van de meldingen die bij antidiscriminatiebureaus binnenkwamen gingen over de arbeidsmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om ervaren discriminatie bij werving en selectie of door collega's of klanten.

'Topje van de ijsberg'

Registraties van discriminatie vormen volgens de vereniging 'slechts het topje van de ijsberg'. "Veel incidenten worden niet herkend als discriminatie of worden niet gemeld bij een van de genoemde instanties.

Ze halen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan, dat concludeert dat slechts 3 procent van de ervaringen van discriminatie wordt gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore