Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Wat als mijn vakantiebestemming van geel naar oranje springt?

Tickets gekocht, appartementje geboekt, kortom, helemaal klaar voor de zomer en vakantie. Maar dan is er plotseling een probleem. Het land waarvan je dacht dat je daar zorgeloos naartoe kon, omdat 't op geel stond, gaat nu weer naar oranje. Wat nu? Die vraag proberen we te beantwoorden in deze 247ste corona-update.

1. Check vooraf goed wat de regels zijn

Veel landen hebben vandaag nieuwe kleurcodes gekregen. Zo gaan landen als Frankrijk en België eindelijk op geel. Voor veel mensen feest.

Voor liefhebbers van Portugal valt minder te juichen. Als gevolg van de deltavariant loopt het aantal besmettingen weer op. Lissabon springt daardoor weer op oranje.

On
Lees ook:
On y va! Frankrijk, België en andere landen krijgen geel reisadvies

Deze zomer een reis boeken is dan ook met vraagtekens omgeven. Het is dan ook goed om de regels per land te checken voordat je vertrekt, vertelt ANWB-woordvoerder Markus van Tol.

"In de praktijk kun je zonder al te veel problemen naar een geel land reizen. Informeer jezelf wel goed voor vertrek, want het is geen groen advies. Bij oranje worden vakanties afgeraden en dan heb je een aantal extra regels. Deze verschillen per land. Realiseer je ook dat een regio plotseling van geel naar oranje kan gaan."

2. Neem een goede reisverzekering

Rohini Lachman (22) zag de aanpassing van de kleurcodes met lede ogen aan. Zij heeft binnenkort een reisje naar Lissabon gepland. Al zal de kleurverandering haar in ieder geval niet tegenhouden.

"Dit weerhoudt mij niet. We leven nu al een jaar lang met allemaal maatregelen en ik kijk gewoon echt al zo lang uit naar dit weekje weg. Zo'n advies gaat mij dan niet tegenhouden."

Bekijk ook: Dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is

04:11

Als je net als Rohini bereid bent om het advies in de wind te slaan, dan is het goed om ook te checken of je reisverzekering wel in orde is.

Van Tol: "Als je naar een oranje land reist, moet je je realiseren dat je een zeker risico loopt om corona op te lopen. Een aantal reisverzekeringen dekt coronazorg in andere landen niet. Die vinden het risico te groot."

3. Laat je testen en ga in quarantaine

Lekker op reis geweest ondanks het oranje advies? Bij terugkomst in Nederland is een negatieve PCR-test verplicht van minder dan 72 uur oud. Er zijn wel groepen die hiervan uitgezonderd zijn, dat kan je hier teruglezen.

Ook moet je tien dagen in thuisquarantaine gaan. Op de vijfde dag kun je je wel laten testen. Als deze test negatief is, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Ook voor gevaccineerden die terugreizen uit een oranje gebied is deze quarantaine verplicht. Wel wordt er ook hier voor bepaalde groepen een uitzondering gemaakt. Je kunt hier teruglezen of je onder zo'n groep valt.

Waarom
Lees ook:
Waarom staat een land als Frankrijk nog op oranje?

4. Wees voorbereid, maar probeer te genieten

Rohini vindt het in ieder geval jammer dat Lissabon nu op oranje staat. Vooral ook omdat het nu veel gedoe kost, terwijl ze wel heeft geboekt toen het land nog op geel stond. Desondanks hoopt ze alsnog dat het een leuke vakantie wordt.

"Het is wel jammer dat ik nog over wat praktische dingen moet nadenken. Zoals hoe ik een test ga regelen in Portugal bijvoorbeeld. Toch ben ik ervan overtuigd dat het nog steeds een leuke vakantie wordt, ondanks alle maatregelen."