Steekproef

Deltavariant nu al 40 procent van de besmettingen in Amsterdam

23 juni 2021 13:35 Aangepast: 23 juni 2021 14:36
Een medewerkster van de GGD neemt een coronatest af. Beeld © ANP

Bij ruim 40 procent van de positieve coronatests die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijkere deltavariant van het virus aangetroffen. Dat vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD aan het ANP.

Vorige week meldde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.

Voorlopige steekproef

Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni. De GGD liet de monsters door het Amsterdam UMC analyseren.

Bekijk ook: Moeten we ons zorgen maken? 5 vragen over de deltavariant

De deltavariant van het coronavirus wordt steeds dominanter in Nederland. Zijn onze vaccins er wel tegen opgewassen? En brengt de deltavariant meer risico's met zich mee? Viroloog Marion Koopmans beantwoordt 5 vragen.

Zo'n honderd monsters werden bekeken. In week 24, de week die tot 20 juni liep, waren er in Amsterdam 48 besmettingen per 100.000 inwoners.

In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de deltavariant aangetroffen. Toen waren er volgens het Coronadashboard 61 besmettingen per 100.000 inwoners.

Verdere verspreiding

De deltavariant, eerder de 'Indiase variant' genoemd, kan volgens Van Duijnhoven volgende week al dominant zijn in de hoofdstad. Volgens haar is de snelle verspreiding niet direct reden tot paniek. "De absolute aantallen besmettingen blijven nog wel dalen. En we zijn volop aan het vaccineren. Bovendien is het zomer, waardoor het virus minder makkelijk rondgaat."

Het wordt volgens haar wel 'spannend' wanneer het straks weer kouder wordt. Volgens Van Duijnhoven gaat de verspreiding van de Delta-variant 'zoals verwacht. We zagen ditzelfde beeld bij de opmars van de Alfa-variant, voorheen de Britse variant genoemd'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daling aantal coronabesmettingen zet door, deltavariant wel steeds dominanter

Het totaal aantal positieve besmettingen in Amsterdam blijft dalen, maar wel steeds minder snel. Vorige week ging het om een daling van 4 procent ten opzichte van de week ervoor. Landelijk meldde het RIVM over ongeveer dezelfde periode een daling van het aantal besmettingen van 36 procent ten opzichte van een week eerder. In Amsterdam is het aantal besmettingen onder jongeren van 13 tot 18 jaar zelfs alweer aan het toenemen, aldus Van Duijnhoven.

Vooral jongeren die op vakantie gaan in Albufeira (Portugal) en Mallorca nemen de Delta-variant mee naar de hoofdstad. Van de besmettingen onder deze groepen worden aparte steekproeven geanalyseerd. Van de besmette jongeren die terugkwamen van het Spaanse eiland nam volgens de laatste analyses 90 procent de deltavariant mee. Van de jongeren die terugkwamen uit Albufeira gaat het om ongeveer de helft.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore