Voetbalfans

7000 Oranjefans naar Hongarije: houd je een beetje in, zeker na een paar biertjes

25 juni 2021 10:22 Aangepast: 25 juni 2021 14:20
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Zondag speelt het Nederlands elftal de achtste finale van het EK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ruim 7000 Oranjefans hebben een kaartje gekocht. Speciaal voor hen zetten we een aantal do's en don'ts op het gebied van Hongaarse etiquette op een rij. Begin je nou wel of niet in de kroeg over de omstreden antihomowet?

De Hongaarse Anna Balász weet als geen ander wat de verschillen zijn tussen Nederlanders en Hongaren. Zelf woont ze nu al zo'n dertig jaar in Nederland, maar als Boedapest-expert houdt ze zich nog dagelijks bezig met haar geliefde stad, waar ze een appartement verhuurt.

De laatste week kwamen er over Hongarije vooral negatieve berichten in het nieuws naar aanleiding van een omstreden anti-homowet. Die heeft de regering vorige week aangenomen. Onder andere boeken en films met homoseksuele personages zijn verboden omdat het land jongeren wil beschermen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU dreigt met sancties tegen Hongarije na verbod op 'homopromotie'

Beroemde voetballer

Balász hoopt dat de voetbalsupporters ook de andere kant van het land zullen zien als ze zondag komen. Haar eerste tip? Breng een bezoekje aan het standbeeld van de beroemde Hongaarse voetballer Ferenc Puskás. "Dat zit iets buiten de stad, maar is zeker voor voetballiefhebbers een bezoekje waard."

Anna Balász bij het standbeeld van Ferenc Puskás. Anna Balász bij het standbeeld van Ferenc Puskás.

Doe maar normaal

Hoe je je als Nederlandse voetbalfan het best kunt gedragen? "In Hongarije geldt net als in Nederland: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg", zegt Balász. "Iedereen in Boedapest is lekker normaal. Dat zie je ook terug in het straatbeeld en de kleding." Met het vaak niet zo modieuze tenue van de gemiddelde voetbalsupporter zit je dus wel goed.

Snoer jezelf een beetje de mond

Een groot verschil tussen de Nederlandse en Hongaarse cultuur zit hem in de communicatie: er zijn maar weinig culturen zo direct als de Nederlandse. Je doet er dan ook verstandig aan om je in Hongarije, zeker na een paar biertjes, een klein beetje in te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met de regenboog naar Boedapest: moet Oranje een statement maken?

"In Hongarije is beleefdheid en vriendelijkheid heel belangrijk. Ik weet dat Nederlanders hun directheid niet onvriendelijk bedoelen, maar je kunt beter indirecter zijn." En begin je dan wel of niet over het nieuws rondom de wet? "Als Nederlander mag je best beginnen over politieke zaken, maar hou er wel rekening mee dat de info klopt en kijk ook naar de achtergrond en cultuur. In Hongarije zijn alle onderwerpen bespreekbaar met respect voor elkaars mening."

Verwacht geen bammetjes bij de lunch

Even snel voor de wedstrijd lunchen met een broodje? Zet het maar uit je hoofd, want Hongaren lunchen niet koud. "Eigenlijk zijn alle maaltijden in Hongarije warm, maar zeker de lunch", zegt Balász.

Daar krijg je dan vaak wel weer een gratis schnaps bij, de lokale Pálinka. Haal het niet in je hoofd om deze te weigeren, want dat is extreem onbeleefd. Ook niet als je nog een kater van de dag ervoor hebt. "Dan neem je er gewoon één in plaats van twee, maar nooit afslaan", zegt Balász.

Weiger nooit eten

Dat geldt ook voor eten dat je wellicht voorgeschoteld krijgt als je ergens wordt uitgenodigd. "Gastvrijheid en familiebanden zijn heel belangrijk ,dus Hongaren zullen je snel thuis uitnodigen. Dan staan de tafels vol met eten en is het de bedoeling dat je in elk geval van alles proeft."

Klinkt dat je wel goed in de oren? Dan kun je het beste na de wedstrijd naar een lokale kroeg gaan, want de kans is volgens Balász groot dat je daar snel nieuwe Hongaarse vrienden maakt. "Knoop een praatje aan en ze zullen gegarandeerd een biertje aanbieden."

Lastig daaraan is natuurlijk de taal. De Hongaarse taal staat bekend als één van de moeilijkste talen om te leren. Het heeft een alfabet met 40 letters en lijkt in de verste verte niet op Nederlands, Engels of Duits. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we vast wat standaard uitdrukkingen voor je vertaald.

Vloeiend in het Hongaars

Nederlands

Hongaars

Fonetisch

hallo/doei szia sieja
alstublieft tessék teshsheek
bedankt köszönöm keuseuneum
proost Egészségedre eguesjeguedre

Mocht je je al iets meer gevorderd voelen in de Hongaarse taal, dan kan je een van onderstaande zinnen gebruiken:

Nederlands Hongaars
Drie bier en een portie bitterballen, alsjeblieft Kėrek 3 sört es egy adag bitterball
Kunt u mij zeggen of er hier ook oranje pruiken worden verkocht? Megtudná mondani, hogy hol tudok narancssárga parókát vásárolni?

Bekijk ook: Oranje doet weer mee: dit is de weg naar de EK-zege

Na zeven jaar heeft Nederland zich eindelijk weer gekwalificeerd voor een groot voetbaltoernooi. Al gaat het Europees kampioenschap voetbal dit jaar net wat anders dan andere jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore