Festivalgevoel

Na 300 keer bellen eindelijk raak: zij krijgen het Janssen-vaccin

23 juni 2021 12:59 Aangepast: 23 juni 2021 13:36
Deze jongeren wisten de GGD na honderden pogingen wél te bereiken en krijgen het Janssen-vaccin.

De GGD wordt platgebeld door mensen die het Janssen-vaccin willen bemachtigen. In de eerste twee uur dat de lijn beschikbaar was, is er al twee miljoen keer gebeld naar het speciale nummer. Het doet denken aan de run op een festivalticket, waarbij de blijdschap na succes enorm is. "Na 300 keer bellen is het eindelijk gelukt."

Het Janssen-vaccin is populair, vooral omdat bijvoorbeeld jonge mensen hierdoor toch op tijd volledig gevaccineerd op vakantie kunnen. En ondanks het feit dat de enorme drukte verwacht was, spreekt de GGD over een 'overweldigende belangstelling', waarbij de telefoonlijnen het lange tijd niet aankonden.

'Blijf het vooral proberen'

Minister Hugo de Jonge laat weten dat zijn collega's bij de GGD hard aan het werk zijn om de meer dan twee miljoen telefoontjes te verwerken. "Blijf het vooral proberen", is zijn advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stormloop op Janssen-vaccin, telefoonlijn GGD overbelast 

Er zijn 'slechts' 200.000 vaccins beschikbaar, dus de mensen die er wel doorheen kwamen, zijn blij. Zoals de 21-jarige Timo van der Velden uit het Brabantse Vlijmen. Hij belde vijftig minuten lang onafgebroken naar het speciale nummer van de GGD.

'Ik wil geen gedoe met testen tijdens vakantie'

"Dit voelt bijna alsof ik een prijs heb gewonnen, want ik moest 114 keer bellen voordat ik er doorheen kwam. Daarna kreeg ik eindelijk een keuzemenu te horen en ik koos voor de optie om mijn afspraak te wijzigen, terwijl ik eigenlijk nog geen andere afspraak had gemaakt. Een onorthodoxe manier, ik weet het, maar het is me hiermee wel gelukt.

Timo, samen met zijn vriendin Timo, samen met zijn vriendin

Ik ga in augustus twee weken naar Griekenland op vakantie met mijn vriendin. Als ik een afspraak voor een ander vaccin zou maken, zou ik mijn tweede prik pas tijdens of na mijn vakantie krijgen. Ik wil geen gedoe met testen, dus daarom wilde ik Janssen. Dan ben je met één prik klaar. Ik ben blij dat Hugo de Jonge dit zo heeft geregeld, want vooral voor jongeren is dit fijn. Zij zijn met de andere vaccins pas laat aan de beurt.

Mijn vriendin heeft trouwens al 250 keer gebeld, maar haar is het nog niet gelukt. Nog even afwachten dus, en anders wordt het voor haar toch een negatieve test voordat we op vakantie gaan."

De 18-jarige Sarah Bottenheft uit Amersfoort zat met drie telefoons klaar om te bellen. Na 300 keer was het dan eindelijk raak.

'Een hele opluchting'

"Ik had deze ochtend de eerste paar uur vrij van school, dus ik had met papa en mama afgesproken om vanaf 9.45 uur te bellen. Alle lijnen waren elke keer bezet, vol, of we hoorden niets. Na een uur bellen met drie telefoons hoorde mijn vader opeens een stem en hij rende naar de andere kant van de kamer waar ik zat. Het was een enorme opluchting dat het ons was gelukt en dat ik binnenkort eindelijk aan de beurt ben.

Sarah Bottenheft uit Amersfoort Sarah Bottenheft uit Amersfoort

Mijn ouders zijn allebei gevaccineerd en mijn zusje is 11 jaar. Ik ben dus de enige in het gezin die nog niet beschermd is en zich telkens moet laten testen als we ergens heen willen. Ik ben blij dat dat snel voorbij is.

Daarnaast valt mijn moeder in een risicogroep, waardoor we al anderhalf jaar goed opletten met wat we doen. We zijn liever veilig en blijven thuis, dan dat we risico lopen om elkaar ziek te maken. Zonder vaccin heb je gewoon meer restricties: is het niet vanuit de overheid, dan is het wel vanuit ons eigen gevoel. Gelukkig is dat binnenkort voorbij en kunnen we volledig gevaccineerd met het hele gezin op vakantie naar Curaçao."

Kay Crombag uit Voerendaal Kay Crombag uit Voerendaal

Kay Crombag (26) uit het Limburgse Voerendaal wist de GGD na 148 telefoontjes te bereiken.

'Enige uit vriendengroep bij wie het lukte'

"Ik ben thuis aan het werk en ik wist dat het deze ochtend om 10.00 uur zou gebeuren. Daarom zat ik om 9.55 uur klaar en ben ik daarna constant blijven bellen. Ik heb het 148 keer geprobeerd, waarbij ik steeds te horen kreeg dat het nummer niet in gebruik was, niet bereikbaar was, of ik kreeg direct de bezettoon.

Kay belde 148 keer naar de GGD. Kay belde 148 keer naar de GGD.

Toen ik besloot om op het Engelse menu te drukken en daarna te kiezen voor de sneltoets 'afspraak wijzigen', kreeg ik iemand aan de lijn. 

Ik heb geen belangrijke plannen voor deze zomer, maar toch is het fijn dat ik maandag terechtkan en twee weken daarna volledig beschermd ben. Al ben ik wel de enige uit mijn vriendengroep bij wie het is gelukt. De rest is nog steeds aan het bellen."

Eerder deze maand stonden er enorme rijen voor het Janssen-vaccin

Door een stroomstoring dreigden begin juni 1200 Janssen-vaccins verloren te gaan in Utrecht. Om verspilling tegen te gaan, besloot de GGD ze uit te delen. "Ik kreeg een appje dat ik me kon laten vaccineren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore