Op sociale media wordt geklaagd over de overbelaste telefoonlijn van de GGD. Sinds 10.00 uur vanochtend kunnen mensen zich vrijwillig aanmelden voor een vaccin van Janssen, en dat gebeurde dus ook massaal.
"Het is, zoals verwacht, erg druk", laat een woordvoerder van de GGD-GHOR weten aan RTL Nieuws. De voorraad van het vaccin is beperkt. Er kunnen 75.000 mensen volgende week een vaccin krijgen van Janssen, en 125.000 in de week daarna. In de eerste paar minuten waren er '70.000 belpogingen', zegt de GGD. Daardoor ontstonden er ook problemen bij het afsprakennummer voor coronatesten.
Ook als je al een afspraak hebt staan voor je eerste prik met een ander vaccin, kan je bellen naar 0800-1295 om je afspraak om te zetten. Dat zou gunstig zijn voor bijvoorbeeld jonge mensen die nog geen eerste prik hebben gehad, en wel gevaccineerd op vakantie of naar een festival willen waarvoor vaccinatie verplicht is.
Eindelijk verbonden
Daar hadden veel mensen wel oren naar. "Ben ik eindelijk verbonden met de GGD, verbreken ze de verbinding", twittert iemand. En iemand anders die in de wachtrij staat, maakt de vergelijking met de digitale wachtrij voor bijvoorbeeld populaire concerten. Zoals de 19-jarige Daan, die al eerder aan RTL Nieuws vertelde dat hij hoopt als één van de eersten aan de lijn te hangen bij de GGD. "Voor mij is het vrij simpel: ik ga eind juli op vakantie, het is voor mij en mijn vrienden handig om onze vaccinatie zo snel mogelijk te krijgen."
Laat je informeren
Met het Janssen-vaccin ben je met één prik klaar. Maar het vaccin is niet onomstreden. In juni dit jaar is besloten het uit het vaccinatieprogramma te halen. De Gezondheidsraad adviseerde namelijk jonge mensen bij voorkeur een prik te geven met Moderna of Pfizer, omdat die vaccins iets beter beschermen tegen corona en minder nadelen hebben dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen.
Toch noemt demissionair zorgminister Hugo de Jonge het 'een veilig en effectief vaccin'. 'Laat je informeren', twitterde hij vanochtend nog, éven voor tienen.
Wat je moet weten over het Janssen-vaccin
- In juni is besloten het Janssen-vaccin uit het vaccinatieprogramma te halen.
- De Gezondheidsraad adviseerde namelijk jonge mensen bij voorkeur een prik te geven met Moderna of Pfizer, omdat die vaccins iets beter beschermen tegen corona en minder nadelen hebben dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen.
- Zowel bij het vaccin van Janssen als AstraZeneca zijn meldingen gemaakt over een zeldzame ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.
- Bij jonge mensen is het risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus klein. Daarom weegt het risico op de zeldzame bijwerking van deze vaccins des te zwaarder, zegt de Gezondheidsraad.
- Bij het Janssen-vaccin krijg je maar één prik. Vanaf 14 dagen na die prik ben je maximaal beschermd tegen het virus. In het geval van het Janssen-vaccin gaat het om 66 procent. In de video hieronder leggen we je uit hoe je dat percentage moet opvatten.
- Het kan zijn dat je verder moet reizen voor een Janssen-vaccin. Niet op alle priklocaties is vaccineren met Janssen mogelijk. Wel is er in elke GGD-regio een plek waar het kan.
Putri Hintaran, een GGD-arts die via TikTok informatie over vaccins geeft, verwacht dat Janssen een populair vaccin zal zijn voor jongeren. Dat zei ze afgelopen weekend tegen RTL Nieuws. "In tegenstelling tot de andere vaccins hoeft het maar één keer toegediend te worden. Zeker met het festivalseizoen en de vakantie in aantocht willen jongeren gewoon zo snel mogelijk van de vaccinatie af zijn en het buitenland in of naar dat feestje toe."
Twee weken geleden stonden in Utrecht al honderden mensen in de rij voor het Janssen-vaccin. Door een stroomstoring dreigden 1200 vaccins verloren te gaan. Om verspilling tegen te gaan, besloot de GGD ze uit te delen: