Sinds 2018 verkocht

Duizenden armbandjes Zeeman teruggeroepen, mogelijk schadelijk voor gezondheid

23 juni 2021 14:39 Aangepast: 23 juni 2021 14:43
Beeld © Zeeman

Zeeman roept duizenden armbandjes terug die sinds 2018 worden verkocht en die een te hoge cadmiumwaarde kunnen bevatten. Die hoeveelheid kan oplopen tot 'een ruime overschrijding'. Door blootstelling aan te veel cadmium kun je op lange termijn gezondheidsproblemen krijgen.

Het gaat om bandjes met artikelnummer 17930. De armbandjes werden verkocht tussen juli 2018 en juni 2021. Met bijna 1300 winkels gaat het al snel om duizenden stuks, zegt een woordvoerder. 

Metaal 

De hoeveelheid cadmium in de bandjes varieert volgens hem van geen teveel tot 'een ruime overschrijding.' Hoeveel armbandjes een te hoog cadmiumgehalte bevatten en om hoeveel cadmium het precies gaat, is volgens hem niet te zeggen.

In 2011 werd het gebruik van cadmium in juwelen verboden binnen de Europese Unie. Consumenten, onder wie ook kinderen, dreigden volgens de Europese Commissie te worden blootgesteld aan cadmium door huidcontact of door likken.

Cadmium kan daarnaast in het lichaam komen door het inademen van huisstof, het drinken van vervuild water, roken of het eten van groenten die op vervuilde bodem zijn geteeld. Het komt vooral terecht in de lever en de nieren, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op zijn website.

Lang in lichaam

Het duurt vervolgens lang voor het uit je lichaam gaat. Op de lange termijn kan cadmium de werking van de nieren verstoren en maakt het botten minder stevig. Er is bovendien mogelijk ook een verhoogde kans op huid- en longkanker. 

Cadmium is een metaal dat in de aardkorst zit. Het grootste gedeelte komt in het milieu terecht door mijnbouw, olieverbranding en de verwerking van metaalhoudende producten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeeman roept Disney-servies terug wegens giftige stof

Volgens de woordvoerder van Zeeman kwamen de armbandjes nog wel goed uit de controles toen ze in 2018 in de verkoop gingen. "Ze voldeden aan de eisen die gesteld worden aan artikelen die op de huid gedragen worden." Die tests worden uitbesteed en op alle artikelen uitgevoerd voor ze in de verkoop gaan, zegt hij.

"Een recente steekproef door Duitse autoriteiten wees echter uit dat de toegestane hoeveelheid cadmium was overschreden. Op basis daarvan hebben wij de consument hierover geïnformeerd. We zoeken samen met onze producent naar een verklaring voor deze recente bevindingen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore