Geen test, geen quarantaine

On y va! Frankrijk, België en andere landen krijgen geel reisadvies

23 juni 2021 09:00 Aangepast: 24 juni 2021 06:07
Kamperen in Frankrijk kan weer nu het reisadvies verandert van oranje naar geel. Beeld © ANP

Vanaf vandaag verandert het reisadvies voor meerdere landen van oranje naar geel. In Europa krijgen Frankrijk, België (met uitzondering van Brussel), Griekenland (met uitzondering van Athene), Kroatië, Litouwen en Slovenië een geel reisadvies. Het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon verandert van geel naar oranje vanwege de opkomst van de zorgwekkende deltavariant.

Reizigers naar 'gele' landen hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien. Ook hoeven ze niet in quarantaine. Vakantiereizen naar deze bestemmingen worden niet langer afgeraden.

Reisadvies Verenigde Staten

Ook buiten de Europese Unie veranderen de reisadviezen voor verschillende landen. Zo krijgen de Verenigde Staten vanaf vandaag een geel reisadvies. Toch kan je nog niet in het vliegtuig stappen voor een tripje naar New York, want de VS staan nog geen vakantiereizen toe.

Ook de reisadviezen voor Albanië, Libanon, Hong Kong, Macau, Noord-Macedonië, Servië en Taiwan veranderen. Toch waarschuwt het ministerie dat er ook hier reisbeperkingen en andere maatregelen kunnen gelden die door de landen aan Nederlandse reizigers worden opgelegd.

De groene, gele, oranje en rode reisadviezen:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: coronavirus draagt drie rijen ver in vliegtuig

Het reisadvies voor Spanje blijft oranje. "Hoewel de coronacijfers in dat land langzaam verbeteren, zijn ze helaas nog niet goed genoeg", legt het ministerie van Buitenlandse Zaken uit.

"Daarbij is niet alleen het aantal besmettingen van belang, maar ook het percentage van de tests dat positief is en het aantal reizigers dat corona uit Spanje meeneemt naar Nederland."

Lissabon, Brussel en Athene

De Portugese hoofdstad Lissabon krijgt juist een oranje reisadvies, terwijl het ministerie dat land eerder een geel reisadvies gaf. Reizigers uit Lissabon moeten vanaf vandaag een negatieve test laten zien als ze naar Nederland terugreizen en bij aankomst in Nederland gaan ze in quarantaine.

Dat geldt ook voor reizigers die vanuit de Belgische hoofdstad Brussel of Griekse hoofdstad Athene reizen. Het reisadvies voor deze steden blijft oranje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gele vaccinatieboekjes te koop in boekhandels en bij ANWB

Vorige week veranderde het reisadvies voor Cyprus, Liechtenstein, Zwitserland, een groot deel van Kroatië en verschillende Griekse eilanden al naar geel. Voor IJsland, Polen en Roemenië veranderde het reisadvies van geel naar groen.

Aanpassingen

Politiek verslaggever Fons Lambie legde toen uit waarom een land als Frankrijk zo lang een oranje reisadvies bleef houden, terwijl het met de besmettingen al langer de goede kant op ging.

"De afgelopen weken ging het telkens zo dat er op donderdag nieuwe ECDC-cijfers kwamen, en dat pas de woensdag daarna de aanpassing volgde van het ministerie", vertelde Lambie. Hij achtte de kans daarom al vrij groot dat het reisadvies voor Frankrijk vandaag zou worden aangepast naar geel.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TUI annuleert alle pakketreizen buiten Europa tot en met augustus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore