Personeelstekort zorg

Steeds meer studenten beginnen aan hbo-opleiding verpleegkunde

23 juni 2021 01:04 Aangepast: 23 juni 2021 11:19
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Steeds meer studenten beginnen aan de hbo-opleiding verpleegkunde. Afgelopen studiejaar ging het om 9100 studenten en dat is ruim 12 procent meer dan een jaar eerder. Vergeleken met tien jaar geleden gaat het om een verdubbeling van het aantal eerstejaars. Toch kampt de zorg nog altijd met een personeelstekort.

Het aantal studenten dat verpleegkunde studeert aan het hbo is vooral de afgelopen twee jaar toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens de onderzoekers heeft het afschaffen van de numerus fixus in het studiejaar 2019-2020 bij veel hbo-instellingen de toestroom veroorzaakt. Het is niet duidelijk of de coronacrisis veel studenten deed besluiten hbo-verpleegkunde te gaan studeren.

Zorg en welzijn

Ook bij andere hbo-opleidingen in de richting zorg en welzijn nam het aantal studenten toe. Dit jaar begonnen ongeveer 52.000 studenten aan zo'n opleiding, tegen minder dan 46.000 een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden ic-verpleegkundigen gezocht, tekort loopt op

Op het mbo is het beeld gemengd. Er begonnen vorig jaar ruim 10.000 studenten aan een mbo-opleiding verpleegkunde en dat zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder. In totaal kozen 72.000 mbo'ers voor een opleiding in de zorg en dat is iets minder dan een jaar eerder.

Stressvol jaar

De zorgsector heeft al jaren te maken met personeelstekorten en dat is versterkt tijdens de pandemie. Zo verwachten zorgprofessionals twee jaar nodig te hebben om operaties die vanwege corona zijn uitgesteld in te halen.

Dat terwijl tijdens het afgelopen stressvolle jaar veel personeel langdurig is uitgevallen, bijvoorbeeld door burn-outs. Dat liet NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, eerder dit jaar weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgpersoneel moet afzien van meivakantie: 'Hartstikke pijnlijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore