'Satanistisch pedonetwerk'

Complotdenker Wouter R. krijgt celstraf voor bedreiging en opruiing

22 juni 2021 20:40
De actievoerders legden bloemen neer op graven waarvan zij denken dat de overledenen zijn 'vermoord door een satanistisch pedonetwerk' Beeld © ANP

De politierechter in Den Haag heeft Wouter R. (53) veroordeeld tot negen maanden de cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verspreiden van opruiende en bedreigende filmpjes. Deze waren gericht tegen RIVM-topman Jaap van Dissel en de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Het Openbaar Ministerie had negen maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Grens overschreden

Wouter R. heeft volgens de politierechter de grens overschreden van de vrijheid van meningsuiting. R. verspreidt sinds een jaar via internet ongefundeerde verhalen over een satanistisch pedofielennetwerk in Bodegraven. Hij zegt daarin onder meer dat de gemeente, de advocaat en Van Dissel schuldig zijn aan het verzwijgen van kindermisbruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bodegraven doet aangifte tegen complotdenkers voor bezoedelen kindergraven

Sinds de verhalen rondcirculeren, is het onrustig in de Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zo kwamen aan het begin van dit jaar tientallen personen actievoeren op de begraafplaats Vredehof. Ze plaatsten bloemen en actiebordjes op graven waarvan zij denken dat de overledenen zijn 'vermoord door een satanistisch pedonetwerk', een onder QAnon-aanhangers veel gebezigde samenzweringstheorie.

De gemeente heeft daarop aangifte gedaan van het verstoren van de grafrust door complotdenkers en hun sympathisanten. "Het is voor de nabestaanden van overledenen en voor mensen die onterecht beschuldigd worden zeer pijnlijk en soms zelfs bedreigend", zei de burgemeester toen.

Bedreiging en opruiing 

Volgens de rechtbank is R. schuldig aan bedreiging van de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Via zijn onlineplatform richtte R. zich meerdere keren tot de advocaat. Hij zei bijvoorbeeld: "U komt gewoon voor een militair tribunaal en daar zult u wat mij betreft ter dood veroordeeld worden."

Ook werd R. schuldig bevonden aan opruiing, omdat hij op een onlineplatform een oproep had gedaan een bijeenkomst te verstoren waar Jaap van Dissel een prijs zou krijgen. Hij startte een filmpje van demonstraties die eindigt met zwart beeld en het geluid van een explosie. "Dit is wat we moeten gaan doen", zei hij. Daarna noemde R. de datum en locatie van de uitreiking.

De gemeente wil dat R. en de twee andere complotdenkers stoppen met het platform. Hiervoor hebben zij een kort geding aangespannen. De uitspraak is op 8 juli.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Celstraffen voor vrouwen die RIVM-baas Jaap van Dissel bedreigden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore