Ga naar de inhoud
200.000 vaccins

Op is op: vandaag mogelijk stormloop op Janssen, het vaccin met maar één prik

Het Janssen-vaccin: op is op. Beeld © ANP

Wie met één prik klaar wil zijn, kan vanaf vandaag een afspraak maken voor het Janssen-vaccin. Als je al een afspraak voor een andere vaccinatie hebt, is het ook mogelijk om die om te zetten naar een Janssen-vaccinatie. Maar op is op: Nederland beschikt over 200.000 Janssen-vaccins voor de komende tijd.

Deze vrijdag zullen de eerste prikken worden gezet. Het aanbod geldt voor alle volwassenen. Het speciale telefoonnummer dat je moet bellen om een afspraak voor Janssen te maken, wordt vanochtend bekendgemaakt. 

Daan (19 jaar) hoopt als één van de eersten aan de lijn te hangen bij de GGD. Hij heeft speciaal daarvoor zijn wekker gezet. "Voor mij is het vrij simpel: ik ga eind juli op vakantie, het is voor mij en mijn vrienden handig om onze vaccinatie zo snel mogelijk te krijgen, en Janssen is met één prik de snelste optie." 

'Oud genoeg om keuze te maken' 

Daan gaat met vijf vrienden met een busje naar Spanje. Dat zou ook kunnen met een recente negatieve PCR-test, maar dat betekent meer regelwerk en onzekerheid, redeneert Daan. "Die test mag waarschijnlijk niet ouder dan 48 uur zijn. We moeten meerdere grenzen over en je weet nooit wat er onderweg gebeurt. Als we pech krijgen, duurt het veel langer en is de test niet meer geldig."

Hij leest en hoort om zich heen dat veel mensen een sterke mening hebben over het Janssen-vaccin. "Je kunt het niet slim van me vinden, vanwege die trombosegevallen en een iets lagere bescherming, maar ik heb me ingelezen en ben oud genoeg om mijn eigen keuze te maken." 

Daan zou trouwens niet voor Janssen zijn gegaan als die vakantie er niet was geweest. Dan had hij zijn afspraak voor twee prikken Pfizer of Moderna gewoon laten staan. "Dan was het niet belangrijk om er snel vanaf te zijn." 

Wat je moet weten over het Janssen-vaccin

  • In juni is besloten het Janssen-vaccin uit het vaccinatieprogramma te halen
  • De Gezondheidsraad adviseerde namelijk jonge mensen bij voorkeur een prik te geven met Moderna of Pfizer, omdat die vaccins iets beter beschermen tegen corona en minder nadelen hebben dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen.
  • Zowel bij het vaccin van Janssen als AstraZeneca zijn meldingen gemaakt over een zeldzame ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.
  • Bij jonge mensen is het risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus klein. Daarom weegt het risico op de zeldzame bijwerking van deze vaccins des te zwaarder, zegt de Gezondheidsraad.
  • Bij het Janssen-vaccin krijg je maar één prik. Vanaf 14 dagen na die prik ben je maximaal beschermd tegen het virus. In het geval van het Janssen-vaccin gaat het om 66 procent. In de video hieronder leggen we je uit hoe je dat percentage moet opvatten.
  • Het kan zijn dat je verder moet reizen voor een Janssen-vaccin. Niet op alle priklocaties is vaccineren met Janssen mogelijk. Wel is er in elke GGD-regio een plek waar het kan.

Janssenvaccin effectief: waarom '66 procent bescherming' misleidend is

03:37
Het coronavaccin van Janssen heeft een beschermingsgraad van 66 procent, terwijl Pfizer op 95 procent zit en Moderna op 94 procent. Wat betekent dat verschil?

Wie vandaag net als Daan belt met de GGD voor een vaccinatie met Janssen, kan óf meteen een afspraak maken, óf op een wachtlijst worden gezet. Dat ligt helemaal aan de populariteit van het vaccin. 

"We hebben geen idee wat de opkomst zal zijn, dat weten we echt niet", zei een woordvoerder van GGD GHOR daar gisteren over. "We hebben 200.000 vaccins om afspraken voor in te plannen, en daarvoor geldt: op is op."  

'Snel van de vaccinatie af zijn' 

Putri Hintaran, een GGD-arts die via TikTok informatie over vaccins geeft, verwacht dat Janssen een populair vaccin zal zijn voor jongeren. Dat zei ze afgelopen weekend tegen RTL Nieuws. "In tegenstelling tot de andere vaccins hoeft het maar één keer toegediend te worden. Zeker met het festivalseizoen en de vakantie in aantocht willen jongeren gewoon zo snel mogelijk van de vaccinatie af zijn en het buitenland in of naar dat feestje toe."  

Twee weken geleden stonden in Utrecht al honderden mensen in de rij voor het Janssen-vaccin. Door een stroomstoring dreigden 1200 vaccins verloren te gaan. Om verspilling tegen te gaan, besloot de GGD ze uit te delen:

'Liever in mijn arm dan de prullenbak': rijen voor Janssen-vaccin

01:38
Mag
Lees ook:
Mag je blowen na je prik? GGD-arts beantwoordt 12 vragen van jongeren