Protesten tijdens het EK

Lesbische Szonja ontvluchtte Hongarije: 'Nieuwe wet zorgt voor nog meer haat'

22 juni 2021 17:11 Aangepast: 22 juni 2021 17:19
Szonja vertrok uit Hongarije om in Nederland een vrij leven op te bouwen.

De 25-jarige Szonja Zsiros uit Leiden ontvluchtte haar geboorteland Hongarije omdat ze zich niet meer veilig voelde vanwege de groeiende homohaat. De nieuwe anti-homowet heeft de angst nog groter gemaakt én daarom hoopt ze één ding: "Dat het hele stadion van Boedapest een regenboogkleur krijgt als het Nederlands elftal zondag speelt. Samen moeten we een vuist maken tegen deze idiote wet."

Jarenlang in het geheim daten. Niet hand in hand over straat kunnen zonder gevaar. En altijd bang zijn voor scheldpartijen of geweld. Dat betekent homoseksueel zijn in Hongarije, schetst de in Boedapest geboren Szonja Zsiros. "Homoseksueel zijn, is in Hongarije een leven vol angst. Niet kunnen zijn, wie je wilt zijn."

Drastisch besluit

Voor Szonja was vier jaar geleden de maat vol. Ze nam een drastisch besluit. "Ik ben naar mijn ouders gegaan en heb ze verteld dat ik een vriendin had. En dat ik met mijn vriendin naar Nederland wilde. Om een vrij leven op te bouwen."

Haar ouders accepteerden haar keuze. Szonja woont nu in Leiden en werkt als recruiter. "Mijn ouders vonden mijn geluk het belangrijkste. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor." Maar voor heel veel leeftijdsgenoten is dat niet het geval, vervolgt ze. "Er is veel haat en geweld tegen LHBTI's in Hongarije."

Szonja vertrok uit Hongarije om in Nederland een vrij leven op te bouwen. Szonja vertrok uit Hongarije om in Nederland een vrij leven op te bouwen.

Anti-homowet 

De nieuwe anti-homowet die de Hongaarse regering deze week voorstelde, heeft die angst groter gemaakt zegt Szonja. Ze heeft veel contact met leeftijdsgenoten die nog in Boedapest wonen, de stad waar ze zelf opgroeide en waar Oranje zondag de achtste finale speelt van het EK.

"Het is een wet die eeuwen teruggaat in de tijd", zegt ze. Daarom hoopt Szonja dat de Nederlandse voetballers en supporters met elkaar een vuist maken als ze dit weekend in Hongarije zijn voor de EK- wedstrijd. "Het zou fantastisch zijn als we een stadion krijgen in regenboogkleuren. Zo veel mogelijk spelers en supporters die staan voor diversiteit en tolerantie."

Ze liep zelf gisteren mee bij een protest bij het homomonument in Amsterdam.

De Hongaarse Orsolya geeft Nederlandse les aan studenten in Boedapest. De Hongaarse Orsolya geeft Nederlandse les aan studenten in Boedapest.

Propaganda

Dat vindt ook de Hongaarse Orsolya Retheliyi. De in Boedapest wonende docente geeft Nederlandse les aan de ELTE-universiteit en is hoofd van de vakgroep Neerlandistiek. Orsolya is getrouwd met een Nederlander.

"Mijn studenten zijn geschrokken van het wetsvoorstel. Het is ook shockerend. De nieuwe wet zegt eigenlijk dat homoseksualiteit net zo erg is als pedofilie", zegt de Hongaarse die vloeiend Nederlands spreekt. 

Het wetsvoorstel is een grote stap terug, zegt ze. "De regering doet dit omdat er volgend jaar verkiezingen zijn. De regering voert al jaren campagne tegen kwetsbare minderheden, zoals homoseksuelen en immigranten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

München wil EK-stadion bij duel Hongarije uit protest in regenboogkleuren

Angst onder studenten

Orsolya ging afgelopen weekend in Boedapest de straat op om te protesteren tegen de wet. Met de wet wordt het verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder kinderen. "De wet verbiedt om informatie te verstrekken over homoseksualiteit aan jongeren onder de 18 jaar. De wet zegt eigenlijk: homoseksualiteit is pervers."

Tijdens de demonstratie zag ze heel veel krachtige jongeren die zich wel durven uit te spreken. "Dat geldt helaas niet voor de meeste jongeren in mijn land. Zij durven niet uit de kast te komen. Ik vind dat verschrikkelijk."

Al jaren gaat het mis

Orsolya vervolgt: "Mensen denken vaak: Hongarije is een Europees land, het zal wel mee vallen. Maar onze regering is heel conservatief."

Volgens de docente is het voor homoseksuelen heel moeilijk om aan informatie te komen. "Veel van onze studenten gaan Nederlands studeren omdat Nederland een inclusieve samenleving is. Onze studenten zijn daarin geïnteresseerd. Sommigen overwegen Hongarije te verlaten en vinden een land als Nederland heel aantrekkelijk. Een land waar je wel vrij kunt zijn."

De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren bij het EK blijven dragen De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren bij het EK blijven dragen

Jaren mis

De Hongaarse Orsolya hoopt ook dat supporters en voetballers zich uitspreken rond de EK-wedstrijd door bijvoorbeeld het dragen van regenboogkleuren. "Of op welke manier dan ook. Het EK is daarvoor een prima moment omdat de hele wereld meekijkt. Je ziet nu ook dat iedereen het er over heeft."

Maar ze is ook bang. "Dat Orban de slachtofferrol gaat spelen. En alle aandacht gaat misbruiken. Dat zal mij niets verbazen." 

Zelf is ze niet in haar woonplaats Boedapest als Oranje in de achtste finale speelt. "Ik ben bij familie van mijn man in Nederland. Maar natuurlijk juich ik voor Oranje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Barbara Barend roept op statement te maken tegen Hongarije

Reacties anti-homowet

Demissionair premier Rutte noemt de wet van de Hongaarse regering "echt onacceptabel".

De KNVB en het Nederlands Elftal gaan nadenken of Oranje nog met een statement of een actie voor homoacceptatie komt, zo laat een woordvoerder van de KNVB weten. 

De gemeenteraad van München wilde het stadion van Bayern München woensdag verlichten met regenboogkleuren, maar heeft daar geen toestemming voor gekregen van de UEFA. "De UEFA wil een bepaalde eenheid in de aankleding van de stadions. Daar past dit niet bij", laat een woordvoerder aan de krant Bild weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore