Ga naar de inhoud
Nieuwe richtlijn

Advies voor zwangere vrouwen: eet niet te veel soja

Beeld ter illustatie Beeld © Getty

Zwangere vrouwen kunnen beter niet al te grote hoeveelheden sojaproducten eten. De zogeheten isoflavonen in die producten zouden bij grote inname schadelijk kunnen zijn. Dat staat in een nieuw, uitgebreid voedingsadvies voor zwangeren van de Gezondheidsraad.

Het soja-advies is vooral van belang voor vrouwen die veganistisch eten, een traditioneel Zuid-Aziatisch voedingspatroon aanhouden of een lactose-intolerantie hebben en veel zuivelvervangers op basis van soja gebruiken. Zij lopen de grootste kans om de nieuw vastgestelde grens te overschrijden.

Die grens is niet meer dan 1 milligram isoflavonen per kilo lichaamsgewicht. Om een beeld te krijgen: wie 64 kilo weegt kan per dag bijvoorbeeld veilig 310 gram tofu eten, of 230 gram sojabonen, of 610 milliliter sojayoghurt.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe test laat zien: 1 op 20 vrouwen drinkt toch tijdens zwangerschap

Naast de sojaproducten, blijven veel voedingsadviezen voor zwangeren onveranderd. Zo worden alcoholgebruik en het eten van lever afgeraden en adviseert de raad om niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken. Twee keer per week vis wordt dan weer wel aangeraden en bepaalde kruidentheesoorten kun je beter laten staan.

Vaak te weinig foliumzuur

Belangrijke dingen om op te letten blijven het slikken van foliumzuur en vitamine D. "Dit is niet nieuw, maar het blijkt dat veel zwangere vrouwen dit niet doen of bijvoorbeeld te laat starten met foliumzuur", zegt de Gezondheidsraad. Die raadt vrouwen aan om al vier weken voor de conceptie te beginnen met het innemen van 400 microgram foliumzuur per dag en daarmee door te gaan tot de tiende week van de zwangerschap.

Bekijk ook: Strenge abortuswet Polen drijft vrouwen tot wanhoop

02:05
Polen heeft sinds kort een van de strengste abortuswetten van Europa. Ondanks grote protesten is de nieuwe wet ingevoerd door de conservatieve regering. Om toch nog een abortus te kunnen krijgen, wringen vrouwen zich nu in allerlei bochten.