Ongekende stijging

CBS: huizenprijzen bijna 13 procent hoger dan vorig jaar

22 juni 2021 00:47 Aangepast: 22 juni 2021 05:56
In twintig jaar tijd stegen de huizenprijzen niet zo snel als nu. Beeld © ANP

De huizenprijzen zijn (opnieuw) met recordsnelheid gestegen. Koopwoningen zijn momenteel 12,9 procent duurder dan één jaar geleden. Vergeleken met 2013, toen de woningmarkt op een dieptepunt zat, zijn huizen twee derde duurder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van informatie uit het Kadaster. In twintig jaar tijd stegen de huizenprijzen niet zo snel.

Opnieuw record

In april constateerde het CBS al dat de huizenprijzen met 11,5 procent gestegen waren in één jaar tijd. Dat was een record, maar vorige maand stegen de huizenprijzen nog sneller. Het CBS heeft alleen gekeken naar de prijzen van bestaande koopwoningen en dus niet naar nieuwbouwwoningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte woningmarkt blijft: Rabo ziet huizenprijzen 11 procent stijgen

Onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) verwachtten een jaar geleden nog dat de huizenprijzen door de coronacrisis in een dip zouden belanden. Maar dat blijkt tot nu toe niet het geval, want huizen worden juist duurder en duurder. De centrale bank kijkt inmiddels ook al heel anders naar de huizenmarkt.

'Wat kan ik betalen?'

Niet alleen het CBS constateert de scherpe stijging van de huizenprijzen. De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar bijna 11 procent duurder worden.

Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars merkt dat de 'prijs steeds verder af komt te staan van de waarde van de woning', vertelde voorzitter Onno Hoes eerder dit jaar aan RTL Z. "Het is steeds meer: wat kan ik betalen? En niet: wat is de woning waard?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

20 miljard van landelijke overheid nodig voor grootschalige woningbouw

Dringen op de woningmarkt

Het is momenteel dringen op de woningmarkt en dat drijft de prijzen op. Mensen voelen zich genoodzaakt om tegen elkaar op te bieden omdat steeds minder huizen te koop staan.

Het aantal huizen dat van eigenaar wisselde, nam vorige maand dan ook af. Het ging om zo'n 16.126 woningen in één maand tijd, dat is 12 procent minder dan een jaar eerder.

Lage hypotheekrente

Daarbij speelt ook mee dat de hypotheekrente laag is. Ook is de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar afgeschaft. Het doel van die maatregel is om starters meer kansen te geven op de woningmarkt. Het tegenovergestelde effect lijkt te worden bereikt: prijzen zijn waarschijnlijk harder gestegen door deze maatregel.

Bekijk ook: tiny house populairder dan ooit

Een tiny house blijkt niet zomaar een trend of hype, maar is echt een blijvertje. Op dit momentje zijn de kleine huisjes populairder dan ooit. Marjolein woont al vijf jaar in haar tiny house en wil niets anders meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore