Fake it 'till you make it

De ballen verstand van voetbal? Zo maak je tóch indruk op voetbalfanaten

26 juni 2021 14:47 Aangepast: 26 juni 2021 16:03
Beeld ter illustratie. Beeld © RTL Nieuws

Het EK voetbal is al weer even onderweg en nu de coronaregels worden versoepeld kunnen we ook iets makkelijker samen naar de wedstrijden kijken. Heb jij een voetbalfeestje, maar weet je eigenlijk niets over de hele sport? Geen angst, met deze tips maak je jezelf onsterfelijk bij je voetbalvrienden.

Nederland speelt zondag in de achtste finale tegen Tsjechië in Hongarije. Hier lees je het EK-programma, de groepsstand en het laatste nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Moet De Boer spelers rust geven? Dit zeggen de experts

1. Ken je spelers

Het klinkt als een inkoppertje, maar wil je een beetje mee kunnen praten tijden de wedstrijd, dan moet je wel weten wie er op het veld staan. Dus stap één is een rondje Google langs alle spelers, hun nummers en posities. Om het leuker te maken: eerder maakten we deze quiz over de tatoeages van de spelers van Oranje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke tatoeage hoort bij welke Oranje-speler? Doe de quiz!

"De grote namen als Blind, Wijnaldum, De Jong en Memphis kent iedereen wel, maar verdiep je ook juist eens in de namen van de spelers op de bank", zegt sportverslaggever Marcel Maijer. "Als jij op een rustig moment kan zeggen: 'Moet speler X er niet een keer in?', dan lijkt het net alsof je er veel van weet."

2. Zo zeg je iets nuttigs over de systemen

4-3-3, 5-3-2, voor wie niets van voetbal weet, klinkt het al snel als hogere wiskunde, maar deze termen slaan op hoe de spelers verdeeld staan op het veld. Dit EK wordt daar meer dan ooit over gepraat dus het kan geen kwaad om je er even in te verdiepen. 4-3-3 is de meest gangbare opstelling en staat voor vier verdedigers, drie middenvelders en drie spitsen. 5-3-2 is een ander bekend systeem. Dat gebruikte bondscoach Frank de Boer dit toernooi. Tijdens de wedstrijd switcht hij weleens naar 4-3-3, zodat hij 'aanvallers op de vleugels heeft waardoor de spits kan profiteren van de toevoer'.

De voetballerij is een wereld van ingewikkelde termen, met 'wingbacks die hoog staan' en 'een ruit op het middenveld, met de punt naar voren of naar achteren.' Daar kun je een kenner best eens naar vragen, is geen schande dat je niet alles weet. En de zelfbenoemde kenners leggen het graag uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor de voetballeek: dit betekent de 5-3-2-opstelling van Oranje

"Je kunt eigenlijk vrij simpel iets zinnigs zeggen over de systemen", vult Maijer aan. "Roep bijvoorbeeld dat je met één simpele aanpassing van vrij verdedigend naar best aanvallend kunt gaan. Bijvoorbeeld door je twee vleugelverdedigers hoger te zetten. Dan verandert het systeem van 5-3-2 ineens in 3-5-2. Of zeg dat 5-3-2 een multifunctioneel systeem is en minder verdedigend dan het lijkt, omdat je makkelijk kan schuiven met de vleugelverdedigers. Denzel Dumfries is bijvoorbeeld eigenlijk een verdediger, maar heeft dit EK toch al twee goals gemaakt."

3. Leer een historisch feitje uit je hoofd

Wil je je voetbalvrienden écht omver blazen, dan hoef je eigenlijk alleen maar één goed historisch feitje uit je hoofd te leren, om deze op een rustig moment in de wedstrijd soepeltjes uit je mouw te schudden. Een feitje over een speler, het land waar gespeeld wordt of bijvoorbeeld de bondscoach kan je vrijwel altijd inzetten. 

"Stel er worden penalty's genomen, dan kan je een opmerking maken over de twee penalty's die bondscoach Frank de Boer zelf miste op het EK van 2000 in de halve finale tegen Italië in 2000. Als je zo'n feitje weet, lijkt het meteen alsof je er super veel verstand van hebt." 

4. Deze voetbaluitspraken kunnen altijd

Het voordeel aan voetbal is dat clichéuitspraken eigenlijk altijd kunnen en er is genoeg om uit te kiezen. Gooi één van onderstaande uitspraken in de mix en je doet meteen lekker mee. 

  • "Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren." - Johan Cruijf
  • "Voetbal is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen." - Johan Cruijf
  • Of zeg ergens in de tweede helft dat het penalty's gaan worden en dat De Boer dan Krul in moet brengen. Dan heb je geheid succes bij voetballiefhebbers. Krul pakte namelijk in 2014 een belangrijke penalty tegen Costa Rica, waardoor Oranje zich plaatste voor de halve finale van dat WK.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjefeest in Boedapest: KNVB werkt aan optredens artiesten

5. Gooi een beetje olie op het vuur

Als er een discussie gaande is waar je eigenlijk niks zinnigs over kunt zeggen kun je twee dingen doen: pak nog een bitterbal en hou je stil, of gooi juist nog wat olie op het vuur. "Als het over een speler gaat waar kritisch over wordt gesproken, kun je altijd even een tegenargument op tafel gooien. Zeg bijvoorbeeld dat hij zojuist toch een mooie voorzet heeft gegeven en dan zal je zien dat er gehapt wordt", zegt Maijer. "Een beetje teasen werkt bij voetballiefhebbers altijd goed."

Bekijk ook: Oranje doet weer mee: dit is de weg naar de EK-zege

Na zeven jaar heeft Nederland zich eindelijk weer gekwalificeerd voor een groot voetbaltoernooi. Al gaat het Europees kampioenschap voetbal dit jaar net wat anders dan andere jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore