11,3 miljoen testen

GGD testte 6,7 miljoen mensen op corona: vooral veel leerkrachten

21 juni 2021 00:33
De GGD-coronateststraat in Schiedam, ter illustratie. Beeld © ANP

De GGD heeft 11,3 miljoen coronatesten afgenomen bij 6,7 miljoen mensen. Jongeren (12 tot 25 jaar) lieten zich het meest testen, ouderen het minst. Vooral mensen die in het onderwijs werken, stonden vaak in de rij bij de coronateststraat.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Het gaat om coronatesten die tussen vorige zomer en april van dit jaar zijn afgenomen door alle Nederlandse GGD's.

Helft van alle huishoudens

Zo'n 38 procent van de Nederlandse bevolking heeft zich in die periode ten minste een keer laten testen op het coronavirus. Bijna 60 procent van de mensen deed dat één keer, 24,5 procent testte twee keer en bijna 16 procent testte drie keer of vaker.

In de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft zeker één iemand een coronatest gedaan. Van alle geteste personen kreeg 17 procent minstens één keer een positieve testuitslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan het coronavaccin een positieve test veroorzaken?

Jongeren het meest

Volgens het CBS, dat het onderzoek uitvoerde op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), lieten jongeren zich het meest testen. 65-plussers lieten zich het minst testen.

Mensen met een baan lieten zich vaker testen (48 procent) dan mensen met een bijstandsuitkering (24 procent) of die met pensioen zijn (20 procent). Mensen met een baan in het onderwijs lieten zich met ruim 60 procent het allervaakst testen.

Geen volledig beeld

Het CBS zegt dat de GGD-data geen volledig beeld geven. Het is namelijk ook mogelijk dat mensen zich buiten de GGD om hebben laten testen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, verpleeghuis of bij de huisarts.

Mensen kunnen zich ook laten testen via de werkgever of via commerciële teststraten. Al deze gegevens zijn door het CBS niet geanalyseerd. 

Bekijk ook: op vakantie in de EU? Zo gaat de coronapas werken

Vanaf 23 juni kun je er al je vaccinatiegegevens in opslaan en vanaf 1 juli kun je er relatief vrij mee reizen in de landen van de EU: de coronapas. Hoe gaat dat werken, wat kan wel, wat niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore