Veel regen

Boeren: aanpak wateroverlast Noord-Holland niet goed

20 juni 2021 20:49 Aangepast: 20 juni 2021 20:51
Van de week viel veel regen. Beeld © ANP

Boeren klagen over de aanpak van de wateroverlast in Noord-Holland na het noodweer van vrijdag. Zij vinden dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van tevoren al had kunnen malen om het waterpeil omlaag te brengen en meer gebruik had kunnen maken van de waterbergingen om overtollig water af te voeren.

"Ik begrijp de frustratie heel goed", zegt leliekweker Martijn van den Berg, die bestuurder is bij de LTO Noord. Volgens hem is de grootste ergernis dat de waterbergingen in de ogen van zijn leden niet of nauwelijks, of te laat, werden opengezet om water af te voeren.

Weer harde regen

Vrijdag kreeg vooral de kuststrook bij Castricum, Egmond, Alkmaar, Warmenhuizen en de polder de Zijpe te maken met veel regen in korte tijd, tot 100 millimeter. Afgelopen nacht regende het weer hard, vooral rond Alkmaar. Daar kwam er volgens het hoogheemraadschap meer water bij dan er is weggepompt.

Een woordvoerder zegt dat het waterpeil uit voorzorg verlagen, dagen in beslag neemt, terwijl de hevige bui van vrijdag onverwacht kwam. Er is gebruik gemaakt van negentien waterbergingen, waarvan een aantal al vol is. In reactie op de kritiek zegt het hoogheemraadschap dat het door de geringe hoogteverschillen wel even kan duren voordat veel water is geborgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Puinruimen na schade door extreme wind in Leersum: 'Kan maanden duren'

Zandzakken ingezet

Een woordvoerder zegt dat het hoogheemraadschap de klachten van de boeren kent en er in een terugblik op de wateroverlast op terug zal komen. "Er zijn ongetwijfeld dingen die niet goed zijn gegaan."

Het hoogheemraadschap zegt op volle kracht door te werken om het water weg te pompen. Alle twintig noodpompen zijn ingezet. Op een dijk tussen Heiloo en Egmond zijn zandzakken gezet om de dijk te verstevigen en te voorkomen dat er water overheen gaat. De staat van de dijken in het gebied wordt extra in de gaten gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog een paar plaknachten en onweersbuien, dan wordt het koeler

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore