Laatste groepsduel

Briefje verraadt basisplaatsen tijdens EK-wedstrijd tegen Macedonië

20 juni 2021 19:10 Aangepast: 20 juni 2021 19:16
Ryan Gravenberch tijdens een training. Beeld © ANP

Het lijkt erop dat Ryan Gravenberch en Donyell Malen morgenavond aan de aftrap verschijnen van de laatste EK-groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noord-Macedonië. Beide spelers stonden tijdens een training in Zeist op een briefje dat assistent-bondscoach Dwight Lodeweges vasthield.

Bondscoach Frank de Boer had tijdens zijn perspraatje gezegd twee spelers te wisselen in vergelijking met het duel met Oostenrijk. Hij wilde niet zeggen om welke spelers het ging. "Jullie mogen speculeren om wie het gaat", zei de bondscoach, die wil vasthouden aan een systeem met drie centrumverdedigers. 

Het briefje

De NOS mocht tijdens de training van vanmiddag even een kijkje nemen. Een oplettende cameraman van de NOS slaagde erin om in te zoomen op het briefje van de assistent van bondscoach Frank de Boer. De namen van Gravenberch en Malen stonden tussen alle basisspelers. Wout Weghorst en Marten de Roon, die bij een volgende kaart geschorst is, ontbraken.

Malen mocht eerder al invallen in de eerste twee duels op het EK met Oekraïne en Oostenrijk. Hij bereidde tegen de Oostenrijkers de 2-0 van Denzel Dumfries voor. Gravenberch kreeg tijdens de Europese eindronde alleen speeltijd als invaller tegen Oostenrijk.

De kwestie lijkt op die van een aantal maanden geleden tijdens de kabinetsformatie. ANP-fotograaf Bart Maat nam toen een foto van D66-coryfee en informateur Kajsa Ollongren, die haastig het Binnenhof verliet.

Zichtbare notities

Onder haar arm had ze een velletje met aantekeningen met daarop allerlei informatie over waar de informateurs over spraken. Die notities werden zichtbaar toen de foto werd vergroot. Dat veroorzaakte veel commotie en betekende het einde van de informateurs Ollongren en Annemarie Jorritsma.

Bekijk ook: Oranje doet weer mee: dit is de weg naar de EK-zege

Na zeven jaar heeft Nederland zich eindelijk weer gekwalificeerd voor een groot voetbaltoernooi. Al gaat het Europees kampioenschap voetbal dit jaar net wat anders dan andere jaren. Verslaggever Marcel Maijer vertelt je alles erover wat je wilt weten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boedapest, het Oranjelegioen komt eraan: 'Na de overwinning boekten we meteen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore