Vallende takken

Gemeente roept op: kom niet meer naar Leersum, hinder voor hulpdiensten

20 juni 2021 13:49 Aangepast: 24 juni 2021 13:41
Beeld © ANP

Het is zo druk in de bossen rond Leersum dat hulpdiensten worden gehinderd bij hun werk. Bovendien is het te gevaarlijk in het dorp door vallende takken, zegt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Die roept op om niet meer naar Leersum en de omliggende bossen te komen. Staatsbosbeheer gaat het bosgebied bij Leersum afzetten met dranghekken.

Leersum werd eergisteren hard getroffen door de storm die over ons land trok. Een aantal huizen raakte onbewoonbaar door omgevallen bomen. In het dorp liggen op veel plaatsen omgewaaide bomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker zes huizen onbewoonbaar in Leersum, duizenden bomen omgewaaid

De gemeente zegt nu op Twitter dat het in het dorp en de omliggende bossen gevaarlijk is vanwege vallende takken. Ook zouden hulpdiensten belemmerd worden in hun werk om Leersum 'weer snel veilig en opgeruimd krijgen'.

De gemeente roept op om vooral niet naar de bossen te komen. "Er wordt nu wel van alles opgeruimd. Er zijn nog geen gewonden gevallen, maar takken kunnen ieder moment naar beneden vallen", zegt een woordvoerder van de gemeente. "We horen van de politie dat er wel veel mensen komen, vandaar deze oproep."

Miljoenenschade

De totale schade in de plaats op de Utrechtse Heuvelrug loopt naar schatting in de miljoenen. Door de harde wind zijn duizenden bomen omgewaaid. Dat is een eerste schatting van Staatsbosbeheer, dat van een 'ongekende' schade spreekt.

Leersum maakt schade op na windhoos: 'Het is een ravage'

Overal liggen omgewaaide bomen, takken en weggewaaide dakpannen. Het noodweer heeft waarschijnlijk voor miljoenen euro's schade veroorzaakt.

Volgens Staatsbosbeheer hebben de boswachters in Leersum dit nog nooit eerder meegemaakt. "Op sommige plekken liggen complete bospercelen plat", zegt een woordvoerder.

Het zwaarst getroffen gebied ligt in een relatief smalle strook van zo'n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang, ten noorden van Leersum tot aan de snelweg A12. Ook het nabijgelegen landgoed Broekhuizen is ernstig getroffen. "Daar is een deel van de laan met bomen omgegaan, waaronder ook enkele monumentale bomen." Sommige bomen die zijn omgewaaid, waren 150 jaar oud.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Bekijk de livestream terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore