EK 2020

Rekenweek op EK: voor wie moeten we juichen om poule F te vermijden?

20 juni 2021 11:02 Aangepast: 20 juni 2021 11:04
Turkse voetbalfans voor de wedstrijd tegen Wales. Beeld © ANP

Wordt Portugal de volgende tegenstander van het Nederlands elftal op het EK? Of toch Kroatië? Of Slowakije? Misschien toch Duitsland? In ieder geval willen we de nummer 3 van poule F, de 'groep des doods', graag vermijden in de achtste finale. Hoe dat moet gaan gebeuren? We doen een poging.

Oranje speelt komende zondag tegen de nummer 3 van poule D, E of F. Veel voetballiefhebbers zouden het prettig vinden om poule F nog even te ontlopen, want het zou zomaar kunnen dat we dan Portugal, Duitsland of Frankrijk als tegenstander krijgen. Het kan makkelijker.

Eindeloze mogelijkheden

Maar wat moet er gebeuren willen we die landen ontlopen? Zet je schrap: want daar heeft de UEFA een ingewikkeld schema voor in het leven geroepen.

Van de zes poules die er zijn, gaan er maar vier landen die op de derde plaats in hun groep eindigen, door naar de volgende ronde. De combinatie van die vier landen, bepaalt wie er tegen Oranje komt te spelen. Hieronder zie je het schema. In de bovenste regel zie je 'WC' staan. Dat staat voor de winnaar van groep C: Nederland dus. 

Een voorbeeld: Als de nummers 3 van de groepen A, B, C en D zich plaatsen voor de volgende ronde, speelt Nederland tegen de nummer 3 van groep D. 

Het schema van de UEFA. Het schema van de UEFA.

Volg je het nog? Misschien niet. We maken het makkelijker. Want zoals je onderin het schema kunt zien (of zou kunnen zien), vermijdt Oranje groep F, als de nummer 3 van groep A zich niet plaatst. 

Juichen voor de Turken

Die groep wordt vanavond vanaf 18.00 uur beslist. We moeten vooral hopen dat Zwitserland niet wint van Turkije. Een gelijkspel is het beste, een kleine overwinning voor Turkije is hoogstwaarschijnlijk ook goed. Juichen voor de Turken vanavond dus.

Bekijk ook: Iedereen viert 2-0 overwinning op Oostenrijk, behalve Arno

Groot feest na de overwinning op Oostenrijk, behalve bij een Oostenrijker

Wint Zwitserland, dan is de kans groot dat zij zich wél plaatsen als een van de beste nummers 3. Dan wordt het een weekje voor de wiskundigen onder ons. 

Want plaatsen de nummers van groep A en natuurlijk die van F zich, dan kunnen we poule F alleen nog ontwijken als de nummers 3 van groep B en E zich níet plaatsen. Op die plekken staan nu Finland (3e in groep B met 3 punten) en Spanje (3 in groep E met 2 punten). 

België, Slowakije en Spanje

Het is lastig om te zeggen voor wie we dan moeten juichen. In ieder geval voor België, want zij spelen tegen Finland. De Slowaken moeten in groep E tegen Spanje, wie weet dat zij de Spanjaarden op twee of drie punten kunnen houden en daarmee mogelijk uitschakelen. Maar als Spanje wint, zou Slowakije met de huidige 3 punten ook nog weleens tekort kunnen komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze superfans reizen Oranje achterna, maar hoe zit het met de coronaregels?

Na vanavond weten we meer. Voor nu is het alle ballen op Turkije. Hoeven we ons hersenen ook niet meer lastig te vallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore