Regen en onweer

54 appartementen ontruimd in Waddinxveen, ook op andere plaatsen wateroverlast

20 juni 2021 10:02 Aangepast: 20 juni 2021 13:04
Hulpdiensten bij het complex in Waddinxveen. Beeld © ANP

Hevige regen en onweer hebben ook vannacht voor overlast gezorgd. In Waddinxveen moest een complex met 54 appartementen worden ontruimd. En ook op andere plaatsen zorgde noodweer voor problemen.

Rond 00.45 uur ontstond de lekkage in Waddinxveen. Het water drong door tot drie van de vier bouwlagen van het complex. De brandweer vond de situatie te gevaarlijk en besloot te ontruimen.

Voor de bewoners van de appartementen werd een hotel geregeld, sommigen zijn ook blijven slapen bij familie of vrienden. In de 54 appartementen die ontruimd moesten worden, wonen 84 mensen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabels hoogspanningsmast vallen op boerderij: 'Het werd opeens donker, toen een harde knal'

"We kregen eerst een melding van iemand op de derde verdieping bij wie het water uit de plafondlampen stroomde", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Daarna is het water steeds dieper het complex binnengedrongen en hebben we besloten de stroom eraf te halen. Voor de veiligheid van de bewoners is besloten te ontruimen."

Volgens de brandweer stoomde het water 'uit lampen en stopcontacten'. Het water dat op het gebouw terechtkwam, zou normaal afgevoerd worden. Dat gebeurde nu niet, omdat er een nieuwe verdieping werd gebouwd. 

In Limburg ontstond op verschillende plaatsen schade door het noodweer, meldt 1Limburg. In Kerkrade kwamen straten blank te staan, in onder meer Gennep en Margraten was er stormschade.

Onder water

Ook in Alkmaar viel een flinke hoeveelheid water. Een bankje in een park kwam zelfs onder water te staan, zo is te zien op deze foto van een twitteraar:

Viaduct onder water

Ook in Den Haag was er veel overlast. Volgens Regio 15 werd de brandweer tientallen keren opgeroepen voor wateroverlast in kelderboxen en woningen. Het viaduct De Put bij de Vaillantlaan liep onder water en moest worden afgesloten. 

En ook in de regio rond Den Haag waren er meldingen van overlast. Volgens Omroep West ging het onder meer om Alphen aan den Rijn, Delft, Katwijk, Leiden, Lisse en Noordwijk.

Uit de lucht

De regionale zender RTV Oost was in een deel van Overijssel uit de lucht door een blikseminslag, die trof de zendmast van RTV Oost in Zwolle. Daardoor was Radio Oost tijdelijk niet in de ether te ontvangen in het noordwesten van Overijssel.

Monteurs zijn de hele nacht bezig geweest om de beschadigde apparatuur te vervangen. De zender kon rond 07.00 uur weer worden opgestart.

Leids museum dicht

Museum De Lakenhal in Leiden is vandaag gesloten vanwege de hevige regen vannacht. Er is een lekkage ontstaan aan het dak, waardoor er water kwam te staan in een van de centrale gangen, meldt het museum op hun Facebookpagina. Door de werkzaamheden is het niet mogelijk om bezoekers toe te laten. De collectie is niet beschadigd.

Volgens Buienradar viel vannacht vooral in het westen veel regen, met plaatselijk meer dan 40 millimeter. Vanochtend blijft het bij hooguit wat motregen en later op de dag is het overal droog.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore