Extreme valwind

Kabels hoogspanningsmast vallen op boerderij: 'Het werd opeens donker, toen een harde knal'

19 juni 2021 18:26 Aangepast: 19 juni 2021 20:20

In het Gelderse Oosterwolde waaiden gisterenavond vier hoogspanningsmasten om door een extreme valwind. Een deel van de kabels viel op de boerderij en stal van Gart Willem van Dijk. "We hoorden ineens een harde knal."

Gart Willem is een van de mensen die getroffen werd door het noodweer dat gisteren over het land trok en enorme schade aanrichtte. Zo raakte in Tiel een machinist gewond toen een hijskraan instortte, moest het ziekenhuis in Alkmaar deels sluiten vanwege wateroverlast en werden in het Utrechtse Leersum tientallen bomen ontworteld.

Hulpdiensten

En in het Gelderse Oosterwolde waaiden dus vier hoogspanningsmasten om. Gart Willem zat binnen toen het gebeurde. "Het werd ineens ontzettend donker buiten. We zagen helemaal niets meer. Het onweerde heftig. En toen hoorden we ineens een harde knal."

De boerderij van de familie Van Dijk. De boerderij van de familie Van Dijk.

Iets later zag Gart Willem dat een van de hoogspanningsmasten pal achter zijn schuur was omgevallen. "Mijn vrouw belde direct 112 en Liander (het energiebedrijf, red.)". 

Erg geschrokken

Er zijn wat dakpannen gesneuveld, maar verder lijkt de schade beperkt. Toch zat de schrik er bij de familie Van Dijk aardig in. Omdat niet zeker was of er nog stroom door de kabels heen liep, moest het gezin de nacht bij de buren doorbrengen.

"Tussendoor ben ik nog even terug geweest om de koeien te melken. Je kon merken dat ze erg van slag waren." Pas nadat het energiebedrijf metingen verricht had en had geconstateerd dat het veilig was, kon het gezin weer terug naar huis. 

De stroomkabels worden opgeruimd. De stroomkabels worden opgeruimd.

De valwind waardoor onder andere Oosterwolde en Leersum getroffen werden, is een extreme, zegt weerman Reinier van den Berg van Buienradar. In onderstaande video legt hij uit wat een valwind is, en hoe valwinden ontstaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore