Ernstige schade

Zeker zes huizen onbewoonbaar in Leersum, duizenden bomen omgewaaid

19 juni 2021 11:12 Aangepast: 19 juni 2021 16:03
Beeld © RTL Nieuws

Zeker zes huizen in Leersum zijn voorlopig niet bewoonbaar na noodweer. Volgens de veiligheidsregio hebben de woningen ernstige schade opgelopen door omgewaaide bomen of weggewaaide dakpannen. Door de harde wind zijn duizenden bomen omgewaaid. Dat is een eerste schatting van Staatsbosbeheer, dat van een 'ongekende' schade spreekt.

Eerder op de dag schatte de veiligheidsregio nog dat het om zo'n tien tot twintig woningen ging, maar dat aantal is nu naar beneden bijgesteld. De gemeente Utrechtse Heuvelrug komt later vandaag met een definitief aantal. De bewoners hebben onderdak gezocht bij familie, vrienden of kennissen.

Miljoenenschade

De totale schade in de plaats op de Utrechtse Heuvelrug loopt naar schatting in de miljoenen, maar het Verbond van Verzekeraars kan daar nog niets over zeggen. Bij sport- en cultuurcentrum De Binder hebben zich al tientallen mensen gemeld met vragen over afhandeling van de schade.

De ravage in de plaats is enorm, aldus de woordvoerder. "Je weet niet wat je ziet. In een straat zijn bijna alle bomen omgewaaid."

Complete bospercelen plat

Volgens Staatsbosbeheer hebben de boswachters in Leersum dit nog nooit eerder meegemaakt. "Op sommige plekken liggen complete bospercelen plat", zegt een woordvoerder.

Het zwaarst getroffen gebied ligt in een relatief smalle strook van zo'n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang, ten noorden van Leersum tot aan de snelweg A12. Ook het nabijgelegen landgoed Broekhuizen is ernstig getroffen. "Daar is een deel van de laan met bomen omgegaan, waaronder ook enkele monumentale bomen." Sommige bomen die zijn omgewaaid, waren 150 jaar oud.

Twee gewonden naar ziekenhuis

Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis. "Je mag van geluk spreken dat er niet meer gewonden zijn gevallen", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio. De gewonden liepen volgens hem vooral snij- en schaafwonden op. Opvallend zijn ook de plekjes op de huid die de grote hagelstenen hebben veroorzaakt.

De tuin van Stephanie's moeder in Leersum werd vol getroffen door het noodweer. Bekijk hier de beelden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore