Flinke schade

Stephanie filmde de windhoos in Leersum: 'Echt alles ging kapot'

19 juni 2021 10:15 Aangepast: 19 juni 2021 10:54
Flinke stormschade in Leersum. Beeld © ANP / Stephanie Boers

Heel Nederland heeft inmiddels het filmpje gezien dat Stephanie Boers gisteren maakte: de tuin van haar moeder in Leersum werd vol getroffen door het noodweer dat gistermiddag veel schade veroorzaakte in het Utrechtse dorpje.

Het was puur toeval dat Stephanie aan het filmen was toen het onweer losbarstte, zegt ze tegen RTL Nieuws. "Het begon te regenen, dus ik dacht: ik stuur even een filmpje naar mijn vriend. Toen barstte het ineens los. Het was gewoon bizar."

Stephanie was op dat moment op bezoek bij haar moeder. "Echt alles ging kapot. De planten en stoelen vlogen door de tuin, de schutting ging heen en weer. Het was echt een tornado, alsof je in Amerika zit." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spannende dag voor stormchasers: 'We rijden het hele land door vandaag'

De schade aan het huis en de tuin was flink, zegt Stephanie: "De hele tuin ligt overhoop, de dakpannen vielen van de nok af, er zitten allemaal butsen in mijn auto. Maar in andere straten was het nog erger."

In onderstaande video zie je het filmpje dat Stephanie maakte:

Enorme stortbuien, onweer, hagel en harde windstoten trokken over Nederland. In het Utrechtse Leersum vielen meerdere gewonden en ontwortelden naar schatting duizenden bomen.

Inmiddels is Stephanie weer zo'n beetje bekomen, en ook haar moeder is in orde: "Er is gisteren geveegd, en de dakpannen liggen er grotendeels weer op. Alle dorpelingen kwamen meteen kijken wat ze konden doen. Je merkt dat iedereen er voor elkaar is."

Niet alleen bij Stephanie's moeder heeft de natuur flink huisgehouden: het noodweer veroorzaakte in Leersum grote schade. Talloze bomen zijn ontworteld, waardoor zeven gaslekken ontstonden. Negen mensen raakten gewond, twee van hen moesten naar het ziekenhuis.

Windhoos, valwind of zelfs tornado?

Hoe de schade in Leersum precies ontstaan is, is nog niet bekend. De gemeente spreekt van een 'windhoos', maar volgens meteoroloog Marc de Jong van Buienradar zou er ook sprake kunnen zijn geweest van een valwind. Wat is het verschil?

De Jong: "Bij een windhoos ontstaat een harde, draaiende wind. Een grote en langdurige windhoos wordt een tornado genoemd, maar die komen in Nederland zelden voor."

"Een valwind ontstaat in onweersbuien, als er met de neerslag een grote hoeveelheid koude lucht wordt meegesleurd. Die lucht komt steeds sneller naar beneden, het komt letterlijk uit de bui vallen. Zodra die lucht de aarde raakt, verspreidt het zich in alle richtingen. Dat kan met flink wat geweld gepaard gaan." 

Uit nader onderzoek moet blijken wat er in Leersum gebeurd is. De Jong: "Je kunt bijvoorbeeld kijken of de bomen in het bos allemaal dezelfde kant op zijn gevallen, of dat ze in een cirkel liggen. Dat laatste zou wijzen op een windhoos."

'Ga niet het bos in'

De gemeente Utrechtse Heuvelrug controleert vandaag samen met natuurbeheerders of er in de bossen rondom het dorp nog gevaarlijke situaties zijn door omgevallen bomen. De gemeente roept op voorlopig even niet het bos in te gaan.

Er is een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen die schade hebben. Ook is er een opvanglocatie ingericht in een sport- en cultuurcentrum in Leersum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore