Ga naar de inhoud
Van het slot

Bijna alles kan weer: de aangekondigde versoepelingen op een rij

Beeld © ANP

Vanaf 26 juni gaat de samenleving grotendeels open. Het kabinet kondigde vandaag een heel stel versoepelingen aan die volgende week zaterdag ingaan. Veel lekte de afgelopen weken al uit, maar vandaag gingen demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge in hun persconferentie nog verder dan vooraf gedacht. Dit zijn de aangekondigde versoepelingen op een rij:

 • De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals het openbaar vervoer, middelbare scholen en op vliegvelden blijft een mondkapje verplicht.  
 • De beperking op de hoeveelheid visite dat je thuis mag ontvangen vervalt in het geheel. Je mag in je huis weer gewoon zoveel bezoek ontvangen als je zelf wil, zolang je maar 1,5 meter afstand kunt houden.   
 • Ook op straat geldt er geen maximale groepsgrootte meer. Je mag bijvoorbeeld weer gewoon met zijn allen naar het park, zolang je afstand kunt bewaren.  

Bekijk ook: 'Nadruk ligt nu op wat er wel kan, dat hebben we samen gedaan'

01:19
Rutte is een blij man, nu er weer veel kan in het land.
 • Het dringende advies om zo veel mogelijk thuis te werken, vervalt. Het wordt vervangen door een nieuw advies om maximaal 50 procent van je werktijd op kantoor te zijn. 
 • Cafés en restaurants mogen weer open volgens hun oude openingstijden en zo veel gasten ontvangen als ze willen. "Ze mogen hun zaak vullen op anderhalve meter", zei Rutte. Op de terrassen mogen ook spatschermen tussen de tafels worden gezet. Ze mogen ook kiezen om mensen alleen met toegangsbewijs toe te laten. Dan vervalt de anderhalve meter. Dat is name voor nachtclubs en discotheken (die ook weer open mogen) goed nieuws, waar anderhalve meter niet mogelijk is.  
 • Ook tv schermen in de horeca mogen weer en ook na 22.00 uur mag weer alcohol worden verkocht. De achtste finale van het Nederlands elftal kan dus in het café worden bekeken.
 • Ook theaters en concertzalen mogen zoveel mensen toelaten als ze kunnen op anderhalve meter.
 • In pretparken, dierentuinen en musea, de zogenoemde 'doorstroomlocaties' geldt wel nog een maximumaantal bezoekers, maar dat wordt opnieuw verder verhoogd. De norm wordt 1 persoon per vijf vierkante meter.
Grote
Lees ook:
Grote schermen voor EK in België dankzij versoepelingen: 'Moet hier ook kunnen'
 • Voor contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en masseurs, wordt een uitzondering gemaakt op de mondkapjesplicht. Ook al is afstand houden daar onmogelijk: zij mogen toch werken zonder mondkapje.
 • Amateursportverenigingen mogen weer volwaardige wedstrijd spelen, in alle leeftijdscategorieën. Ook publiek is welkom. 
 • De laatste sector van het verenigingsleven gaat van het slot: Zangkoren mogen weer samen zingen, muziekscholen, harmonieën en orkesten mogen weer samen spelen
 • Ook het verbod op evenementen vervalt, maar dan wel pas op 30 juni. Dat is de datum die altijd al genoemd was. Vanwege de voorbereidingstijd die gemeenten nodig hebben voor het verlenen van een vergunning is besloten dit niet te vervroegen.
Weerstand
Lees ook:
Weerstand tegen mondkapjes groeit, naleving steeds lastiger: 'Boa's kijken soms weg'