Productie enorm opgevoerd

Gele vaccinatieboekjes te koop in boekhandels en bij ANWB

18 juni 2021 18:33
Het gele vaccinatieboekje. Beeld © ANP

De gele inentingsboekjes worden over ruim een week te koop aangeboden via boekhandels en de ANWB. Dat zegt uitgever SDU, die aangeeft de productie enorm op te voeren naar 100.000 exemplaren per dag.

Dat is nodig omdat de levertijden oplopen door de niet aflatende vraag. Sinds vorige week bekend werd gemaakt dat iedereen zijn coronavaccinatie kan laten opnemen in het gele boekje, is er een enorme run op de boekjes ontstaan. Normaal verkoopt de SDU 300.000 boekjes per jaar  Nu worden er 30.000 tot 40.000 bestellingen per dag geplaatst. 

Veel reizen

Veel mensen hadden er geen of waren het kwijt. Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen prikken tegen bepaalde ziekten, voordat iemand het land in mag. Die prikken kunnen met het boekje worden aangetoond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaprik in het gele vaccinatieboekje: wat heb je eraan?

Voor reizen naar een aantal landen is de vermelding van de coronaprikken in het gele boekje op dit moment wel genoeg, maar het is niet internationaal erkend. Landen zijn niet verplicht het gele boekje te accepteren als vaccinatiebewijs. Binnen Europa wordt momenteel gewerkt aan een digitaal coronacertificaat dat binnen de EU overal erkend wordt, maar daarover is nog veel onduidelijkheid. 

Dit is er wel al duidelijk:

Vanaf 23 juni kun je er al je vaccinatiegegevens in opslaan en vanaf 1 juli kun je er relatief vrij mee reizen in de landen van de EU: de coronapas. Hoe gaat dat werken, wat kan wel, wat niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore