Waarschuwing

Noodweer richt ravage aan in delen van het land: gewonden en veel schade

18 juni 2021 17:14 Aangepast: 18 juni 2021 22:26
Beeld © ANP

De laatste zware onweersbuien trekken nu via het noorden het land uit. Het noodweer trok vanaf het einde van de middag van zuid naar noord over het land en richtte o verschillende plaatsen enorme schade aan.

In de omgeving van Tiel is een hijskraan ingestort, waarbij de machinist gewond raakte, en waaide het dak van een flatgebouw, waarbij een vrouw gewond raakte. In Alkmaar moest het ziekenhuis de spoedeisende hulp-afdeling sluiten, vanwege wateroverlast in verschillende delen van het gebouw. In het Gelderse Oosterwolde waaiden vier hoogspanningsmasten om.

Valwind in Leersum

Het Utrechtse Leersum werd getroffen door een hevig valwind, die in korte tijd enorme schade aanrichtte. Tientallen bomen werden ontworteld en braken in hun val ondergrondse gasleidingen. Dakpannen vlogen van de daken en beschadigden huizen. In totaal raakten hier zes mensen gewond, van wie één ernstig.

Zo ging het tekeer in Leersum:

 

De bossen rondom het dorp zijn momenteel levensgevaarlijk gebied, waarschuwt Utrecht Landschap. 

Code oranje

Het KNMI had vooraf al gewaarschuwd dat het noodweer hevig kon zijn en gaf code oranje voor een groot deel van het land af. Alleen Zeeland, Brabant en Limburg zijn de dans ontsprongen. 

Code oranje geeft het KNMI als er grote kans is op 'gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.'

Erg lokaal

Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar legt uit dat het noodweer vaak erg lokaal is. Het kan op de ene plek enorm tekeer gaan, terwijl er een paar kilometer verderop niks aan de hand lijkt te zijn.

De buien trekken van zuid naar noord:

Afgelopen nacht trok er ook al een complex van onweersbuien over het land. De overlast daarvan viel mee.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede ronde onweersbuien op komst: 'Heftiger dan vannacht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore