Achtste finale

Boedapest, het Oranjelegioen komt eraan: 'Na de overwinning boekten we meteen'

18 juni 2021 20:49 Aangepast: 21 juni 2021 09:10
Leon (links) boekte meteen na de winst tegen Oostenrijk. Hij gaat met het vliegtuig. De Oranjebus (rechts) zal donderdag vertrekken, als die is gemaakt.

Oranje is door naar de achtste finale van het EK voetbal in Boedapest. Eén dag na de winst op Oostenrijk stippelen fans hun reis uit. De vliegtickets gaan voor hoge prijzen de deur uit, de Oranjebus wordt gereedgemaakt voor vertrek. We nemen de reis (en wat er nu over bekend is) even door.

Het Nederlands elftal speelt op 27 juni de achtste finale in de Puskás Aréna. Dat is zeker, maar we weten nog niet tegen wie Oranje aantreedt, hoe de fanzone voor Oranjesupporters eruit gaat zien, of je als EK-bezoeker ook het land binnen mag zonder ticket en hoeveel mensen straks op de tribune wapperen met een oranje vlaggetje. Daarover later meer.

Retourtje Boedapest

Na de winst op Oostenrijk is de twijfel bij veel Oranjesupporters verdwenen, ook bij Leon (49). "We hebben vanochtend vroeg geboekt. We wilden nog even wachten tot ze definitief hadden gewonnen, maar na de winst durfden we het aan." Hij schraapt zijn keel en lacht. "Sorry, dat is het overblijfsel van gisteravond."

Leon gaat al sinds 1987 naar wedstrijden van het Nederlands elftal. Hij was ook bij het EK in '88. Leon gaat al sinds 1987 naar wedstrijden van het Nederlands elftal. Hij was ook bij het EK in '88.

Leon is niet de enige die achter zijn computer kroop. Op de KLM-website is een retourtje Boedapest - dat op dit moment bijna meer dan 600 euro kost - een populaire zoekopdracht. "We zien een enorme stijging in het aantal boekingen", zegt een woordvoerder. Vanwege de enorme vraag onderzoekt KLM of het mogelijk is om meerdere vliegtuigen in te zetten.

Op pad met de Oranjebus

Maar, niet iedereen gaat door de lucht. Henk wil bijvoorbeeld niks liever dan op pad met zijn Oranjebus. Met deze bus reed hij tijdens EK's en WK's naar alle steden waar Oranje speelt. Dat hoopt hij dit jaar ook weer te doen. Alleen of dat lukt, wordt nog spannend. 

De Oranjebus De Oranjebus

De Oranjebus is stuk. "Dat is het leven van een oude Engelse dubbeldekker", zegt hij. Met man en macht proberen ze het voertuig te repareren, met als deadline woensdag. "Donderdagochtend willen we echt gaan rijden."

Fanzone Oranjesupporters

Eenmaal aangekomen in Boedapest, kunnen de Oranjefans zich verzamelen in een speciaal voor hen ingerichte fanzone: "Een ruimte waar mensen biertjes kunnen drinken, een dj draait en het gezellig feesten, zingen en hossen is", zegt een woordvoerder van de KNVB.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze superfans reizen Oranje achterna, maar hoe zit het met de coronaregels?

De voetbalbond is samen met de gemeente Boedapest en de organisatie van EURO 2020 druk in gesprek over de precieze invulling van de fanzone. "Je kan niet zomaar een plein confisqueren in Boedapest en denken dat het goed komt. Geloof me, daar komt echt heel veel bij kijken. Daar wordt hopelijk begin volgende week meer over bekend."

In totaal verwacht de KNVB tussen de 5000 en 10000 supporters van het Nederlands elftal bij de wedstrijd. "Zo'n 1300 clubkaarthouders krijgen de mogelijkheid om al eerder kaarten te kopen. De verkoop van de overige kaarten verloopt via de UEFA." In totaal zijn 61.000 toeschouwers welkom.

Kleurcode geel

De kleurcode van Hongarije is geel (let op: veiligheidsrisico's), maar toeristische reizen zijn niet mogelijk. Voor EK-bezoekers met ticket is een uitzondering gemaakt. De mogelijkheid bestaat dat deze regel in de komende dagen wordt versoepeld en ook Oranjefans zonder ticket welkom zijn.

Hongarije kan dus een massa Oranjefans verwachten. Maar of je nu over land of door de lucht komt, de coronaregels blijven hetzelfde. De EK-bezoekers zijn vrijgesteld van een quarantaineplicht, maar moeten wel bij aankomst verplicht een PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of vaccinatiebewijs laten zien.

Volgens de Nederlandse ambassade in Hongarije wordt op dit moment naar die mogelijkheid gekeken. De verwachting is dat daar begin volgende week meer duidelijkheid over komt. Voor nu geldt dat EK-bezoekers zonder ticket niet welkom zijn. "Mensen die op de bonnefooi deze kant opgaan, komen de grens niet over."

Oranje doet weer mee: dit is de weg naar de EK-zege

Na zeven jaar heeft Nederland zich eindelijk weer gekwalificeerd voor een groot voetbaltoernooi. Al gaat het Europees kampioenschap voetbal dit jaar net wat anders dan andere jaren. Verslaggever Marcel Maijer vertelt je alles erover wat je wilt weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore