Niemand vindt het lekker om met de tropische hitte in warme kleding te lopen. Maar sommige scholen waarschuwen leerlingen zich niet té bloot te kleden. Tot irritatie van de leerlingen: 'Vooral meisjes worden aangesproken op hun kleding.'
Een school in Amersfoort stuurde een mail naar ouders met een oproep: zorg dat kinderen 'gepaste kleding' dragen naar school. "Dit houdt in: géén blote buiken en alleen broeken of rokjes met een lengte waarbij er geen ongepaste opmerkingen over gemaakt kunnen worden", schreef de school.
Waarom zijn scholen zo allergisch voor naveltruitjes en spaghettibandjes?
Bang voor gedoe
De directeur van de Amersfoortse school zegt tegen het AD ongemakkelijke situaties te willen voorkomen: "Als een jong meisje met een diep decolleté in de klas zit, dan kunnen docenten daar last van hebben. Als die er iets van willen zeggen, dan kan zo’n meisje weer reageren met: 'hij zit naar m’n tieten te staren.'"

"Ik denk dat scholen vooral bang zijn dat er gedoe ontstaat over korte kleding", zegt pedagoog Belle Barbé, gespecialiseerd in seksuele opvoeding. "Of ze denken dat docenten het ongemakkelijk vinden. Door zo'n mail te sturen, proberen ze die problemen voor te zijn. Dat is heel begrijpelijk, maar het is geen oplossing."
Vooral meisjes worden aangesproken
Toch zijn er meer scholen die waarschuwen tegen 'ongepaste' kleding. Zo kregen leerlingen van een basisschool in Roermond het verzoek 'geen hele korte broekjes, geen naveltruitjes, geen hele smalle spaghettibandjes of een diep decolleté' te dragen.
En een middelbare school in Zwolle waarschuwde leerlingen vorige week dat naveltruitjes verboden zijn: wie tóch met een blote buik naar de les komt, krijgt een t-shirt van school te leen.
Barbé: "Vooral meisjes worden aangesproken op hun kleding. Dat is niet eerlijk. Als je bang bent dat korte kleding tot ongewenst gedrag leidt, dan moet je dat gedrag bestrijden, niet de kleding. Met zo'n verbod leg je de verantwoordelijkheid bij de meisjes, niet bij degenen die zich verkeerd gedragen."

Een andere reden die scholen noemen voor de kledingregels, is om leerlingen bepaalde fatsoensnormen aan te leren. Volgens de directrice van de basisschool in Roermond gaat het erom "dat kinderen nadenken over gepaste kleding in een schoolomgeving", zegt ze in De Limburger.
Dat scholen hun leerlingen bepaalde normen en waarden willen meegeven, snapt Barbé: "Maar met een verbod doe je in één keer de deur dicht. Je kan beter met leerlingen in gesprek gaan over normen en waarden."
"Jongeren voelen zelf ook wel aan dat er bepaalde grenzen zijn: ze zullen niet in hun zwembroek of bikini in de klas gaan zitten. Zorg dan ook dat je samen tot bepaalde afspraken komt."
Vernederende controle aan de poort
Eerder deze maand ontstond in België ook al discussie over de kledingregels op scholen. Op een school in Mechelen werden leerlingen naar eigen zeggen één voor één gekeurd aan de poort van de school, en werden leerlingen met 'ongepaste' kleding naar huis gestuurd.
Volgens de leerlingen was de kledingcontrole vernederend: een meisje moest zich zelfs midden op straat omkleden, voor ze naar binnen mocht. Bovendien waren de regels niet consequent: jongens mochten wel gescheurde broeken dragen, maar meisjes niet.
Vaker in opstand
"Die ongelijkheid komt voort uit het seksualiseren van het vrouwenlichaam", zegt Barbé. "Bij een meisje worden blote benen of een blote buik als sexy gezien, of als provocerend, terwijl een jongen in een korte broek geen weerstand oproept."

Uit protest kwamen verschillende leerlingen van de Mechelse school, meisjes én jongens, vervolgens in korte broekjes, luchtige topjes en crop tops naar school. De school bood excuses aan voor de manier waarop de regels werden gecontroleerd.
Barbé: "Deze discussie is van alle tijden, maar leerlingen lijken vaker tegen de regels in opstand te komen. Dat vind ik wel leuk om te zien, het lijkt wel of er een nieuwe feministische golf aan zit te komen."