Ga naar de inhoud
Heel kleine kans op tornado

Tweede ronde onweersbuien op komst: 'Heftiger dan vannacht'

Een windhoos boven Julianadorp, archieffoto Beeld © Marianne van Lierop

Op sommige plekken in ons land was er vannacht al flinke onweer en regen, maar er komen vanmiddag opnieuw heftige onweersbuien onze kant op. "Misschien denken mensen: het heeft vannacht al geregend, het is nu wel klaar", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Maar er komt een tweede ronde aan, en die lijkt pittiger te worden dan die van vannacht."

Vooral
Lees ook:
Vooral flinke stormschade in Leersum en Tiel, 8 mensen gewond

Hoewel het op de meeste plekken nu droog is, zal het in de loop van de dag steeds klammer gaan aanvoelen, zegt Middendorp. "Vanaf een uur of twee ontstaan de eerste buien in het zuiden. Die trekken dan binnen een paar uur richting het noorden. Onderweg zullen de buien zich ontwikkelen, en steeds steviger worden."

Hagelstenen

Het gaat volgens Middendorp om 'heel felle buien'. "Er komt veel regen bij kijken, er zijn windstoten en hagelstenen van een paar centimeter dik."

Wel kan het onweer heel lokaal zijn, vertelt hij. "Omdat het buien zijn, is het lastig te zeggen waar ze precies zullen vallen. Het kan zo zijn dat er op de ene plek niets aan de hand is, terwijl er een paar kilometer verderop echt sprake is van noodweer."

Bekijk hier de actuele Buienradar:

Avondspits

Dat noodweer van vanmiddag kan voor flinke overlast gaan zorgen. "Dat ligt vooral aan de timing, die valt min of meer gelijk met de avondspits. Het kan voor flinke problemen op de weg gaan zorgen."

Ook het KNMI waarschuwt voor de zware onweersbuien, en geeft vooralsnog code geel af. Plaatselijk kan er veel neerslag in korte tijd vallen, met wateroverlast tot gevolg.

Tornado's?

Ook meldde het weerinstituut gisteren dat er vandaag kans is op een tornado in ons land. Hoe zit dat? "Vanwege de hoge temperatuur en luchtvochtigheid, is er vanmiddag potentie voor het ontstaan van een supercel", legt Middendorp uit. "Dat zijn de meest zware onweersbuien die er bestaan."

Gisteren werd er ook een supercel gespot in België door Wouter van Bernebeek:

Kleine kans

Uit zo'n supercel kan een tornado ontstaan. "Maar dat hoeft niet per se zo te zijn. In de Verenigde Staten zie je dat uit ongeveer 10 procent van de supercellen een tornado ontstaat."

Volgens Middendorp is de kans dat je vanmiddag een tornado in je achtertuin gaat zien 'heel klein'. "De kans dat je de loterij wint, is groter. Maar er is een kans, en die is groter dan op andere dagen."