Horeca langer open

Vanavond persconferentie over versoepelingen, dit kun je verwachten

18 juni 2021 09:14 Aangepast: 18 juni 2021 09:39
Rutte en De Jonge bij een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

Vanavond is er weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Er worden flinke versoepelingen aangekondigd. Zo zal de mondkapjesplicht waarschijnlijk voor een groot deel verdwijnen, en mag de horeca vanaf 26 juni langer openblijven. Hier lees je een overzicht van wat we tot nu toe weten.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge geven vanavond om 19.00 uur weer een persconferentie, waarin de versoepelingen worden aangekondigd. Deze persconferentie is live te volgen op RTL 4 en via onze site en app.

Vanwege de dalende besmettingscijfers en het feit dat er steeds minder coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares liggen, kan er eerder worden versoepeld dan vooraf was voorspeld. De afgelopen dagen is er al een en ander bekend geworden over die versoepelingen. Een overzicht:

Mondkapjesplicht

Het was een heet hangijzer, maar de mondkapjesplicht wordt volgende week zaterdag hoogstwaarschijnlijk versoepeld. Mensen hoeven dan vanaf 26 juni geen mondkapjes meer te dragen, behalve in het openbaar vervoer en op het vliegveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapjesplicht vanaf volgende week zaterdag versoepeld

Dat heeft het Outbreak Management Team geadviseerd aan het kabinet. Waarschijnlijk wordt dit advies overgenomen

Anderhalve meter

De beroemde anderhalvemeterregel blijft voorlopig nog wel gelden. Tot minimaal half augustus moeten mensen afstand van elkaar blijven houden.

Bezoek thuis

Nu geldt nog het advies om maximaal 4 personen per dag te ontvangen, per 26 juni wordt dit uitgebreid naar 8 mensen. Kinderen tot en met 12 jaar oud tellen daarbij niet mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer geleefd door je agenda: de sociale inhaalslag is begonnen

Horeca langer open

Café's en restaurants mogen vanaf volgende week zaterdag langer openblijven. Op dit moment moet de horeca nog om 22:00 uur de deuren sluiten, straks wordt dit middernacht.

Meer bezoekers

Ook mogen restaurants meer gasten ontvangen. Het maximaal aantal gasten gaat naar 100 personen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelingen vervroegd: vanaf 26 juni meer gasten thuis en in horeca

Ook theaters en bioscopen mogen meer bezoekers ontvangen

Clubs en discotheken open

Ook discotheken en nachtclubs mogen per 26 juni de deuren weer openen, wel moeten bezoekers van tevoren een coronatest doen. Alleen als die negatief is, mogen ze naar binnen.

Naar kantoor

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, vervalt voor een deel. Indien mensen op hun werkplek voldoende afstand kunnen houden tot hun collega's, mogen zij weer naar kantoor. Als afstand houden niet lukt, blijft het advies van kracht om zoveel mogelijk thuis te werken.

Evenementen 

Eerder werd al bekend dat er vanaf 30 juni grote evenementen georganiseerd mogen worden. Wel geldt er een aantal regels: bezoekers moeten een coronatest laten zien die maximaal 40 uur oud is, of een bewijs dat zij gevaccineerd zijn of al corona hebben gehad. Zij hoeven dan geen afstand te houden en geen mondkapje te dragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feesten zonder afstand houden: 30 juni mogen grote evenementen weer, mét test

Ook mogen evenementen maximaal 25.000 bezoekers ontvangen, en mag het evenement niet langer dan 24 uur duren. 

Het kabinet wil de verruiming ook laten gelden in andere sectoren, zoals sportwedstrijden en de horeca.

Basisregels

De basisregels, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten, blijven voorlopig van kracht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore