Misleid, gemanipuleerd en voorgelogen

Vrijwilligers willen dat Sywert en zijn zakenpartners de winst terugstorten

18 juni 2021 05:57 Aangepast: 18 juni 2021 06:11
Sywert van Lienden Beeld © ANP

Vrijwilligers die zich vanaf maart 2020 hebben ingezet voor de Stichting Hulptroepen Alliantie, de non-profitorganisatie van Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners, willen dat zij de miljoenen winst die gemaakt zijn terugstorten.

Dat schrijven ze in een brief in de Volkskrant. Ze schrijven zich misleid, gemanipuleerd en voorgelogen te voelen over de hele gang van zaken rondom de mondkapjesdeal.

'Geen winst'

De vrijwilligers zetten zich vorig jaar aan het begin van de coronacrisis belangeloos in om miljoenen mondkapjes naar Nederland te halen via de organisatie, die steeds volhield geen winst te willen maken.  

De vrijwilligers moesten uiteindelijk in de media lezen dat Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel er wel degelijk vele miljoenen aan overhielden. Later gaf Van Lienden ook toe dat hij 'niet transparant' was geweest:

"In de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de oprichters misbruik hebben gemaakt van de legitimiteit van de Stichting om zichzelf te verrijken. Zij gebruikten de welwillendheid die de Stichting ten deel viel om meer dan 28 miljoen euro winst bij te schrijven op hun rekening", staat in de brief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baas LCH: 'Sywert noemde mondkapjes het nieuwe goud'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore