Ga naar de inhoud
Code geel

Noodweer trekt over het land, zelfs kans op tornado

Beeld © Freek van den Driesschen - Nieuwegein

Vanuit Zeeland trekken momenteel zware onweersbuien over het land. Het zijn soms fikse plensbuien worden.

Het KNMI heeft code geel afgegeven, de kans is aanwezig dat dat wordt opgeschaald naar oranje.

Bekijk de actuele buien- en bliksemradar:

Het noodweer rukte vanuit Spanje en Frankrijk op naar het noorden. Op sociale media circuleren beelden van overstromingen in Morella:

Morgen kans op een tornado

Vanmorgen trekken die buien langzaam via het noorden het land uit. Rond 14.00 uur komen er nieuwe buien aan, opnieuw vanuit Zeeland en West-Brabant. Op sommige plekken kan 40 millimeter regen in één uur vallen.

Heel misschien kan het zelfs lokaal tot een tornado komen. Een tornado, ook wel een windhoos genoemd, is volgens het KNMI 'niet helemaal uitgesloten'. Het meteorologisch instituut houdt voor morgenmiddag rekening met het ontstaan van zogeheten supercellen, dat is het zwaarste type onweer.

Mesocycloon

Een tornado kan ontstaan als de windsnelheid en -richting in de bovenlaag sterk afwijken van die in de onderlaag. Als de warme opstijgende luchtstroom en de koude dalende stroom tegen elkaar in gaan draaien, ontstaat een 'mesocycloon' - een draaiend stormgebied met een doorsnee van enkele kilometers - die weer kan leiden tot een tornado. Een supercel kan urenlang actief blijven en gaat gepaard met zware regen en hagel, windstoten en veel bliksem.