Ga naar de inhoud
EK voetbal

Deze superfans reizen Oranje achterna, maar hoe zit het met de coronaregels?

Superfans Henk met vriendin Nicole (links) en Marcel (rechts)

Oranje is door naar de achtste finale van het EK. Superfans Barry (44) en Henk (51) bereiden zich al voor op de achtste finale in Boedapest. Marcel (41) wachtte niet langer en is er sowieso bij. "De hotels en vliegtickets zijn al geboekt. We kunnen niet wachten."

De superfans reizen maar wat graag de ploeg van Frank de Boer achterna, maar al die regels per land maken het soms knap lastig. Maandag speelt Oranje eerst nog de laatste poulewedstrijd tegen Noord-Macedonië, maar met een schuin oog wordt al gekeken naar de volgende ronde.

Achtste finale

De achtste finale is de eerste wedstrijd buiten het domein van de Johan Cruijff Arena. Nu Oranje nummer één in de groep is geworden, ligt het scenario al vast: 'we' moeten naar de Puskás Aréna in Boedapest. Overleeft het Nederlands elftal de achtste finale, dan speelt Oranje de kwartfinale in Bakoe (Azerbeidzjan).

Voor elk van die landen gelden andere Nederlandse reisadviezen, maar ook andersom verschillen per land de reisadviezen voor Nederlanders. Daarover zo meteen meer.

Naar Boedapest

Henk en Barry wachten niet langer met boeken. De winst tegen Oostenrijk betekende groen licht voor hun reis naar Boedapest. "Wij willen daar heel graag heen", zegt Barry. Hij volgt Oranje al sinds 1996 en was als supporter aanwezig bij meer dan 130 interlands. Dit EK breidt hij dat aantal graag uit.

Hij heeft goede hoop kaarten te bemachtigen voor de achtste finale. "De stadioncapaciteit is maximaal in Boedapest, dus ik ga ervan uit dat er veel kaarten vrijkomen. Als dat lukt, gaan we met de auto of het vliegtuig."

Ook Henk – voorzitter van de Oranjebus die tijdens het EK naar alle steden rijdt waar Oranje speelt – reist met een groep supporters af naar Boedapest. Een reis die de nodige voorbereiding vergt, gezien alle regels per land.

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

"We hebben een hele route bedacht waarmee we binnen 24 uur door Duitsland rijden en binnen 24 uur ook Oostenrijk uit zijn. Dan moeten we alleen een PCR-test doen in Hongarije, maar dat is prima", zegt hij.

Kleurcode in Boedapest

  • De kleurcode van Hongarije is geel, maar let op: toeristische reizen zijn niet mogelijk. Alleen voor onder meer bezoekers van EK-wedstrijden is een uitzondering gemaakt. Zij zijn vrijgesteld van de quarantaineplicht; wel moeten zij bij aankomst een PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of vaccinatiebewijs laten zien.
Rode,
Lees ook:
Rode, oranje en groene kleurcodes, wat betekenen de reisadviezen voor jou?

Ondanks de reisbeperkingen blijft de animo voor de wedstrijden groot. De KNVB verwacht dat op z'n minst 1300 Oranjesupporters naar Boedapest afreizen. "Dit aantal kan later nog oplopen naar 3000 of 4000 supporters, maar dat is voorlopig lastig in te schatten", zegt een woordvoerder.

'Oranje is magistraal'

Marcel maakt zich allerminst zorgen over reisbeperkingen. Hij is er heilig van overtuigd dat Nederland eerste wordt, dus had alle tickets vorig jaar september al gekocht. "Voor de achtste finale in Boedapest, de kwartfinale in Bakoe en de halve finale en finale in Londen."

Voor hem is Oranje magistraal. Nadat hij in 1997 zijn eerste uitwedstrijd meemaakte, wilde hij nooit meer wat anders. "Het Oranjelegioen, de pleinen en duizenden fans. Het is een en al voetballiefde voor Oranje en elkaar."

Oranje doet weer mee: dit is de weg naar de EK-zege

03:17
Na zeven jaar heeft Nederland zich eindelijk weer gekwalificeerd voor een groot voetbaltoernooi. Al gaat het Europees kampioenschap voetbal dit jaar net wat anders dan andere jaren. Verslaggever Marcel Maijer vertelt je alles erover wat je wilt weten.