Ga naar de inhoud
'Nooit verkouden'

Afscheid van het mondkapje? Voor deze mensen zijn de maskers een blijvertje

Beeld © ANP

Vanaf volgende week zaterdag wordt de mondkapjesplicht versoepeld. Maar lang niet iedereen is van plan het kapje in de prullenbak te mikken. "Sinds ik mondkapjes draag, ben ik geen één keer verkouden geweest. Ik hou hem op, voor mijn gezondheid", zegt Joke Abbenhuis.

De Brabantse is vastberaden. "Wat het kabinet ook besluit, het mondkapje is een blijvertje." Waarom? "Sinds ik ze draag, ben ik niet meer verkouden geweest."

Joke zit in het leerlingenvervoer. "Als ik rijd, heb ik zo'n acht kinderen in mijn busje zitten. Vroeger was ik zeker drie keer in de winter verkouden en kreeg daar steevast een luchtweginfectie bovenop. Ik zie het mondkapje als een hulpmiddel om gezond te blijven."

Versoepeld 

Als het aan het kabinet ligt, wordt de mondkapjesplicht vanaf volgende week zaterdag versoepeld. Hoe de regels precies gaan gelden, horen we morgen tijdens de coronapersconferentie.

Als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, blijft het mondkapje waarschijnlijk wel verplicht. Dit zei minister Hugo de Jonge er eerder deze week over:

De Jonge over afschaffen mondkapjes: 'Vrijdag nemen we een besluit'

02:29

Winkels als Kruidvat en Trekpleister laten weten dat ze voorlopig mondkapjes wel blijven aanbieden, ook als het dragen ervan binnenkort mogelijk op veel plekken in Nederland niet meer nodig is. 

De winkels denken dat er ook na verdere versoepelingen door het kabinet nog vraag zal zijn naar de niet-medische gezichtsmaskers. Bijvoorbeeld als mensen op vakantie gaan.

Voordelen van mondmaskers

Winkeliers zien ook voordelen in de mondmaskers en krijgen ook veel vragen over de nieuwe versoepelingen. Zoals de Jumbo in Huissen. Niet iedereen is blij als straks de maskers niet meer verplicht zijn, zegt supermarkt-eigenaar Martin Reuselaars.

De supermarkteigenaar had stiekem liever de mondkapjesplicht nog even zien gelden. Totdat iedereen gevaccineerd is.

"Natuurlijk is zo'n lap voor je gezicht niet fijn, maar ik heb veel jong personeel en nog lang niet iedereen heeft een prik", zegt Reuselaars. "Er zijn caissières die al tegen mij hebben gezegd dat ze liever hun mondkapje of scherm op willen blijven houden. En ook klanten zijn al naar me toegekomen dat ze zich zorgen maken als er straks geen mondkapjes meer gedragen hoeven worden."

Onderzoek: fijn vooruitzicht

I&O Research onderzocht waar we ons het meest op verheugen als we na corona weer terug kunnen naar normaal. Onderzoeker Peter Kanne: "Geen mondkapje meer hoeven dragen, is met 67 procent het meest genoemd."

Elkaar weer kunnen aanraken of knuffelen wordt door 52 procent van de ondervraagden genoemd, zegt Kanne. "En de helft zou het heel fijn vinden 'niet meer steeds bij alles na te moeten denken'. 43 procent van de ondervraagden noemt 'geen anderhalve meter afstand hoeven houden."

#Ikhouhemop

Op sociale media laten veel mensen weten dat ze, ondanks de plannen om te versoepelen, de mondmakers toch blijven dragen nu corona nog niet weg is. Zoals twitteraar Marianne. "Ook vanwege de komst van de deltavariant", zegt ze. 

En Wil twittert: "Wat ze ook bedenken in Den Haag, ik hou hem op. Corona is nog niet weg."

Joke Abbenhuis vindt dat iedereen de keuze zelf moet maken. "Als ik beslis mijn mondkapje wel te willen dragen, is dat mijn keuze. Laat iedereen in zijn waarde, zou ik zeggen."

Mondkapjesplicht
Lees ook:
Mondkapjesplicht vanaf volgende week zaterdag versoepeld

Werken niet-medische mondkapjes?

Dit schrijft het RIVM: "Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Mondkapjes zijn dan ook geen vervanging van de hygiënemaatregelen, afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten. (...)

De effectiviteit van een niet-medisch mondkapje hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen, pasvorm en de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat. De term mondkapje klopt eigenlijk niet helemaal, het moet namelijk ook over de neus worden gedragen om een effect te hebben."